Polvivaivat

Polvinivelen toiminta

Polvinivel muodostuu reisiluun ja sääriluun kohtaamispaikkaan. Näiden välissä on rustoinen nivelkierukka, jonka tehtävä on vaimentaa iskuja. Polvinivel stabiloidaan nivelkierukkaan liittyvillä nivelsiteillä. Ristisidokset vakauttavat polvinivelen eteen-taakse -suunnassa. Polvilumpio on polvinivelen edessä. Se kiinnittyy reisilihaksen etuosaan ja muuntuu vahvaksi, sääriluuhun liittyväksi jänteeksi. Koko polvinivel on umpioitu nivelnesteellä täytettyyn nivelkapseliin. Polvinivelen ulkopuolella on myös pieni nivel, joka yhdistää pohjeluun (fibulae) sääriluuhun.

Polvinivel liikkuu pääasiassa saranamaisesti (ginglymus-nivel). Jalka taipuu ja suoristuu, mutta sen lisäksi polvinivelessä tapahtuu myös kiertoliikettä. Polvinivel on tärkeä osa koko kehon liikejärjestelmää. Siihen vaikuttavat kuitenkin myös muiden nivelten ja kehon osien – kuten nilkan, lonkan ja selän – liikkuvuus.

Miksi polvet vaivaavat?

Polvikipuun on monia syitä. Joskus ongelmat vaativat biomekaanikan ymmärrystä asianmukaisten ohjeiden antamiseksi ja hoidon määräämiseksi. Jos keskitymme pelkkään polviniveleen, ongelmat johtuvat yleensä akuutista loukkaantumisesta tai ylikuormituksesta. Nivel voi myös tulehtua tai sairastua muuten.

Vauriot syntyvät polven altistuessa suurelle ulkoiselle voimalle. Esim. urheilussa vammat aiheutuvat ulkoisen voiman ylittäessä normaalin, polviniveliä vakauttavan lihasvoiman. Tällaisessa tapauksessa polvinivel pakotetaan normaalin liikealueensa ulkopuolelle.

Akuutit vammat

Vammoissa, jossa polvinivel turpoaa 20-30 minuutin sisällä ja / tai polvea ei voi taivuttaa tai se ei kanna, tulee loukkaantuneen aina hakeutua nopeasti hoitoon. Jotain on silloin mennyt rikki. On tärkeää, että lääkäri tarkastaa, voiko loukkaantunut vain odottaa polven paranemista liikarasitusta välttäen vai onko edessä kirurginen korjaus.

Jos vamma on lievä eikä turvotus synny nopeasti (vasta tuntien tai jopa päivien kuluttua), voit jatkaa polven varovaista käyttöä ja seurata tilanteen kehittymistä. Jos tilanne pahenee, hae apua. Muussa tapauksessa voit hoitaa polvea kylmäkääreillä, lepuuttamalla jalkoja korkeammassa asennossa ja välttäen kipeän polven kuormittamista kunnes oireet helpottavat.

Ylikuormitus

Ehkä yleisin syy polvinivelongelmiin on liikarasitus. Liikarasitusta tapahtuu, kun polvinivelen kuormitus kasvaa suuremmaksi kuin lihakset kestävät.

Jos kärsit rasitusvammoista, kysy itseltäsi, miksi ongelma syntyi, miten voisit ehkäistä liiallista kuormitusta ja edistää polvinivelen toimintakykyä.  Pohtimalla syitä ongelman taustalla, tilannetta, jossa polveen sattui, rasituksen kestoa ja toistuvuutta, saat paremman käsityksen siitä, mitä voit tehdä ylirasituksen torjumiseksi. Terapeuttisi tuntee anatomiaa ja biomekaniikkaa ja voi auttaa analysoimaan syy-yhteyksiä.

Yleisiä ohjeita

Polvikipu on yleinen ilmiö, joka haittaa monien elämää jossain vaiheessa. Yleisesti voidaan todeta, että polvikivun alkaessa ilman loukkaantumista ja mikäli siitä ei aiheudu kuumetta tai muita oireita, voit rauhassa seurata muutaman viikon tilan kehittymistä. Jos oireet eivät lievene tai kipu on niin voimakasta, ettet voi liikkua normaalisti, käänny lääkärin puoleen.

Rasitusvammat

Kun polvea kuormitetaan liikaa tai liian nopeasti, nivelen rakenteet altistuvat sellaiselle rasitukselle, joihin niitä ei ole tarkoitettu. Tämä voi vaurioittaa jänteitä ja lihaskiinnikkeitä ja aiheuttaa tulehdusta. On hyvin yleistä, että lihakset eivät ole riittävän valmistautuneita ryhdyttäessä urheilusuoritukseen, työhön tai muuhun uudenlaiseen fyysiseen ponnistukseen tai toimintaan. Uudet toiminnot vaativat useimmiten asteittaista totuttelua. Jos esimerkiksi aloitat juoksuharjoitukset kovalla asfalttipinnalla, sinun on annettava kehollesi tilaisuus sopeutua uudenlaiseen rasitukseen. Samoin, jos suunnittelet vaellusta tuntureilla. Lihasten on mukauduttava toimimaan sekä ylä- että alamäessä. Kaikki uusi vaatii totuttelua. Jos ymmärrät ja hyväksyt sen, riskisi saada rasitusvammoja pienenee.

Biomekaaniset tekijät

Erilaisilla biomekaanisilla tekijöillä voi olla suurta merkitystä sille, miten herkästi saamme rasitusvammoja. Ryhtiongelmat, pihtipolvisuus (genu varum), länkisäärisyys (genu valgum) ja yliojentuvat polvinivelet (genu recurvatum), aiheuttavat kaikki ylimääräistä rasitusta polvissa. Lattajalat ja matala jalkaholvi myötävaikuttavat myös siihen, että polvinivel kaartaa sisäänpäin ja ylikuormittaa polven sisäisiä rakenteita.

Tulehdukset

Valitettavasti sanalla ”tulehdus” kuvataan usein kaikenlaista jäsentymätöntä ja satunnaista polvikipua. Tyypillisiä oireita, jotka kielivät oikeasta tulehduksesta, ovat punoitus, turvotus, kuumotus ja nivelten toiminnan heikkeneminen.  Varsinainen niveltulehdus on melko harvinainen. On tärkeää selvittää, MIKÄ sattuu ja MIKSI sattuu.

Turvonnut polvi

Turvotus on tyypillinen oire tulehduksesta, mutta turvotusta esiintyy myös, jos vamma aiheuttaa verenvuotoa. Pienetkin vammat voivat johtaa turvotukseen. Turvotus paljastaa, että jotain on vialla polvinivelen toiminnassa. Kun polvi turpoaa, on vältettävä rasitusta yleensä ja erityisesti silloin, jos rasitus aiheuttaa kipua. Kun olet saanut diagnoosin ja ongelman aiheuttaja on estetty, turvotus häviää yleensä vähitellen. Sitä odotellessa on hyvä ylläpitää verenkiertoa jaloissa esim. liikuttelemalla varpaita ja jalkaterää. Myös tukisukista on apua verenkierron ylläpitämisessä.

PFSS - Patellofemoraalinen kipuoireyhtymä

Tämä on yleinen diagnoosi, joka ei välttämättä kerro muuta kuin että sinulla on kipua polvilumpion alueella. Se ei erittele sitä, mitkä rakenteet kivun aiheuttavat tai mistä kipu on peräisin. Jos saat tämän diagnoosin, kannattaa ehkä kaivaa lisää tietoa löytääksesi selityksen ongelmaasi ja oikean ratkaisun siihen.

Tavalliset diagnoosit

Kondromalasia

Nuorilla naisilla yleinen polvikipu voi olla kondromalasiaa. Kondromalasia aiheutuu polvilumpion reisiluuhun niveltyvän rustoisen nivelpinnan pehmenemisestä ja joskus jopa sen halkeilusta. Kipu voi olla suhteellisen voimakasta jo alkuvaiheessa ja pahenee, kun istut pitkään, kävelet portaissa tai menet kyykkyyn. Esim. elokuvateatterissa istuminen ja pitkät automatkat voivat tuntua vaikeilta. Vuosien mittaan oireet yleensä häviävät, eikä kondromalasia yleensä aiheuta nivelten kulumista. Reiden etuosan lihasten harjoittelu ja vahvistaminen on parasta hoitoa. Kipulääkkeet auttavat akuuteissa tilanteissa ja polvituki tarjoaa tervetullutta helpostusta arjessa.

Schlatterin tauti

Kun lapset kasvavat nopeasti ja kuormittavat polviaan, voivat reisilihaksen polvilumpiokiinnikkeet tulehtua ja aiheuttaa kipua. Kiinnikkeet polvilumpion alla turpoavat ja sattuvat. Kipu tuntuu erityisesti fyysisissä aktiviteeteissa kuten hyppäämisessä ja pallon potkimisessa. Ei ole harvinaista, että urheilevat juniorit saavat tehdä tuttavuutta tämän vaivan kanssa. Yleisimmin sitä esiintyy 8–15-vuotiailla. Ongelmat häviävät usein itsestään eivätkä ne yleensä vaadi mitään erityistä hoitoa, mutta saattavat edellyttää lepoa. Polvituki, joka tukee polvilumpion alapuolella olevaa jännettä (ns. slattertuki), voi olla avuksi.

Bakerin kysta

Turvotus polvinivelen takana voi aiheutua polvinivelen limakalvon tyrämäisestä pullistumasta, joka on täynnä nivelnestettä. Pullistuman koko voi vaihdella. Turvotus voi rajoittaa polvinivelen taipumista, mutta vaiva menee yleensä ohi itsestään.  Jos ei, ongelma voidaan hoitaa kirurgisesti.

Sinding-Larsenin tauti

Sinding-Larsenin tautia esiintyy usein lapsilla ja nuorilla, jotka harrastavat aktiivisesti urheilua, hyppivät, juoksevat ja pyöräilevät. Vaiva tunnetaan myös hyppääjän polvena, koska se on erityisesti korkeushyppääjien ongelma, vaikka sitä esiintyy usein myös jalkapalloa harrastavilla nuorilla.  Kipu tuntuu polvilumpion alla, ja tila muistuttaa läheisesti Schlatterin tautia.

Osteokondriitti

Nuoret voivat kärsiä ongelmasta, jossa kappale rustokudosta irtoaa ruston pinnasta. Syytä ei tunneta, mutta yleisimmin ongelmaa esiintyy murrosiässä. Pienet polvinivelen ylikuormitusvammat voivat olla syynä. Nuoremmilla vaiva yleensä paranee, mutta myöhäisemmässä murrosiässä irtonainen rustonpala voi alkaa liikkua nivelessä, päätyä puristukseen ja lukita polvinivelen. Tällöin irtonainen ruston kappale on poistettava kirurgisesti tähystysleikkauksessa.

Lumpion sijoiltaanmeno eli patellaluksaatio

Polvilumpio voi mennä sijoiltaan, jos siihen osuu kova isku tai jos polvi vääntyy rajusti. Kipu on kova ja nivelkapselit vaurioituvat yleensä myös. Lumpio asettuu useimmiten takaisin paikalleen, kun suoristat jalkasi, jos vain kipu sen sallii. Turvotus ja rasituskipu jatkuvat kuitenkin yleensä muutaman viikon ajan.

Jos sinulla on ollut patellaluksaatio, pyri vahvistamaan polvinivelen ympärillä sijaitsevia, vakauttavia lihasryhmiä uusiutumisen estämiseksi. Polvituet, jotka estävät polvilumpion sijoiltaanmenon, ovat myös tärkeitä koko kuntoutuksen ajan. Jos ongelma toistuu usein, saatat tarvita leikkausta, jossa typistetään polvilumpion ympärillä olevia jänteitä lumpion liiallisen liikkuvuuden estämiseksi.

Polvivammat

Polvinivelen rakenne voi vaurioitua venähdyksen tai murtuman seurauksena. Yleisimmät rakenteet, jotka vahingoittuvat onnettomuuksissa, ovat nivelkierukat, nivelsiteet ja ristisiteet. Lumpio voi hypähtää sijoiltaan, ja polvinivelen sisällä oleva rusto voi vaurioitua. Vammat polvinivelen sisäisissä rakenteissa voivat aiheuttaa verenvuotoa nivelen sisällä. Tällöin polvi turpoaa melko nopeasti vahingon jälkeen, minkä seurauksena polvi voidaan joutua punkteeraamaan veren poistamiseksi. Punkteerauksen jälkeen paine hellittää, kipu lievenee ja polven liikkuvuus palautuu. Polven toimivuudesta riippuen, lääkäri päättää, tarvitaanko kipsihoitoa vai korjataanko vamma kirurgisesti (yleensä tähystysleikkauksena).

Nivelkierukkavammoja syntyy, kun polvinivel on taipunut ja samalla vääntynyt rajusti. Oireita ovat pitkittynyt turvotus ja polvikipu. Polvinivel voi myös lukittua tai naksua tuskallisesti. Voi tuntua siltä, että jotain on juuttunut nivelliitokseen.

Sivusiteet (kollateraaliligamentit) voivat myös venyä ja irrota, kun polvinivel vääntyy ulospäin. Tällaisia ​​vaivoja hoidettaessa käytetään erilaisia ​​vakauttavia, saranamaisesti taipuvia polvitukia. Joskus tarvitaan myös leikkausta ja kipsihoitoa.

Nivelten kuluminen eli artroosi

Elämme yhä pidempään ja rasitamme myös polviamme yhä kauemmin. Nivelemme kuluvat. Lähes kaikilla yli 50-vuotiailla on havaittavissa jonkin verran kulumaa nivelrustossa. Nivelten kulumisesta huolimatta kaikki eivät kärsi ongelmista tai oireile juurikaan. Hyvän liikkuvuuden ylläpitämiseksi kipeytynyttäkin polvea tulisi pyrkiä liikuttamaan ja lihaksia, koordinaatiota ja tasapainoa tulisi harjoittaa. Joustava polvituki lievittää kipua, auttaa ylläpitämään liikkuvuutta ja mahdollistaa polven kuormituksen.

Vaikeassa nivelrikossa, kun polvinivel lukkiutuu ja liikkuminen ja käveleminen on tuskallista, käänny ortopedin puoleen arviointia varten. Polven tähystys näyttää, miten nivelrikko on vaikuttanut polviniveleen, ja auttaa päättämään mahdollisesta keinonivelleikkauksen tarpeesta.

Tuotteet, joista voit hyötyä: