Jalkojen turvotus ei tule jättää huomiotta

Jalkojen turvotus heikentää ravinteiden kiertoa kudoksissa ja aiheuttaa ajan myötä kudosvaurioita, kuten värimuutoksia, suonikohjuja, ihottumaa ja muita ihomuutoksia. Iän myötä myös riski sairastua säärihaavoihin kasvaa. Jalkojen turvotuksen yleisin syy on pitkittynyt seisominen ja kävely. Muita syitä voivat olla esimerkiksi suonikohjut, imunestejärjestelmän toiminnan häiriöt tai verenpainelääkityksen sivuvaikutukset.

Turvotus voi ennakoida myös alkavaa sydämen vajaatoimintaa. Tämä koskee harvemmin nuoria, mutta riski kasvaa iän myötä. Sydänoireita epäiltäessä tulee aina kääntyä lääkärin puoleen.

Miksi jalkani turpoavat? - Joitakin yleisiä syitä:

Staattinen kuormitus

Pitkäaikaisesta seisomisesta tai istumisesta seuraa, että laskimoiden läppäjärjestelmän toiminta heikkenee kohonneen laskimopaineen seurauksena, mikä puolestaan johtuu heikentyneestä verenkierrosta. Paine venyttää laskimoiden seinämiä ja aiheuttaa sen, että laskimoläpät eivät toimi optimaalisesti. Hyvä verenkierto edellyttää liikkumista, jolloin pohkeiden lihakset auttavat pumppaamaan verta sydämeen ja keuhkoihin. Siksi pitkittynyt istuminen lisää myös hyytymien (tromboosien) muodostumista.

Suonikohjut

Suonikohjut syntyvät, kun laskimoseinämän rakenne heikkenee ja laskimoseinämä alkaa pullistua. Suonikohjujen syntyyn on monia syitä, joista perinnöllinen taipumus on yksi tavallisimmista. Muita laskimoseinämää heikentäviä syitä voivat olla staattinen kuormitus, hyytymät, raskaus, vamma, puristavat resorit jne. Kaikki, mikä vaikeuttaa laskimoläppien toimintaa, vaikuttaa. Esimerkiksi jalat ristissä istuminen voi heikentää laskimoiden verenkiertoa.

Raskaus

Raskaana olevilla naisilla on suurempi riski sairastua suonikohjuihin, koska sikiö painaa lantiota vaikeuttaen laskimoiden verenkiertoa. Myös perinnöllisyystekijät vaikuttavat tässä selvästi. Jos suvussa on taipumusta suonikohjuihin, jaloista kannattaa ehdottomasti huolehtia etenkin raskauden aikana, koska suonikohjut voivat sekä muodostua että niiden aiheuttamat vaivat pahentua juuri raskauden aikana.

Lymfaattinen turvotus

Imusuonien tehtävä on kerätä kudosnestettä, joka kertyy kudoksen solujen väliin. Mikäli imusuonet, jotka kulkevat yleensä aivan verisuonien vieressä, vahingoittuvat jostain syystä, imunestekierto estyy ja nestettä jää kudokseen.

Lymfaattiset ongelmat on jaettu kahteen pääryhmään: synnynnäiset tai hankitut. Imusuonia voi puuttua synnynnäisesti tai niiden toiminta voi olla puutteellista. Jos toisesta jalasta puuttuu imusuonia, raaja on paljon paksumpi verrattuna terveeseen raajaan.

Tulehdukset ja kudosvauriot voivat tuhota imusuonistoa ja aiheuttaa turvotusta. Myös suuret leikkaukset voivat vaurioittaa imunestejärjestelmää.

Syöpäsairaudet

Erilaiset syöpäkasvaimet voivat painaa suonia ja imusuonistoa, estää verenkiertoa ja aiheuttaa turvotusta. Leikkauksesta syntyvät arvet ja kudosvauriot voivat nekin ​​aiheuttaa turvotusta. Yleinen esimerkki tästä on rintasyöpäleikkaus, jonka yhteydessä kainalon imusolmukkeet on poistettu.

Sydämen vajaatoiminta

Sydämen pumppausteho on oleellinen verenkierron kannalta. Sekä verenpaine että sydämen pumppaama veren määrä vaikuttavat verenkiertoomme.

Jos sydän ei pumppaa tarpeeksi tehokkaasti, jalat turpoavat. Muita sydämen vajaatoiminnan oireita turvotuksen lisäksi ovat hengenahdistus rasituksen yhteydessä, väsymys, yskä öisin ja lisääntynyt virtsaamistarve. Sydämen vajaatoiminta on vakava sairaus, jota voidaan lievittää lääkkeillä ja oikeilla elämäntavoilla. Sairaus vaatii aina lääkärin hoitoa, joten jos epäilet, että sinulla on sydänvika, ota yhteyttä lääkäriin.

Myös rytmihäiriöt, kuten eteisvärinä ja muut arytmiat, vaikuttavat verenkiertoon ja voivat aiheuttaa sekä jalkojen turvotusta että lisätä veritulppariskiä.

Keuhko-ongelmat

Hengityskapasiteetilla on suuri merkitys verenkiertoon. Siksi on tärkeää ylläpitää hyvää hengitystekniikkaa. Stressin aikana hengitys on yleensä hyvin pinnallista ja unohdamme hengittää syvään. Syvä hengitys vaikuttaa meihin positiivisesti – sekä fyysisesti että henkisesti. Normaali hengitysteho vaikuttaa laskimoiden paineeseen ja auttaa verta kiertämään tehokkaasti. Tupakoinnin tai keuhkosairauden aiheuttama keuhkojen vajaatoiminta voi näin ollen aiheuttaa myös jalkojen turvotusta.

Nivelvaivat

Olemme kaikki luotuja liikkumaan. Tarvitsemme säännöllistä, jokapäiväistä toimintaa. Sillä ei aina ole niin väliä, miten liikumme, kunhan liikumme. Niin kauan kuin pystymme ylläpitämään liikkuvuuttamme ylläpidämme myös hyvää verenkiertoa. Kun nivelet kuluvat ikääntyessämme, myös liikkuvuutemme heikkenee. Vaikea nivelrikko, tapaturmat ja suuret ortopediset leikkaukset vaikeuttavat liikkumista ja heikentävät verenkiertoa, mikä voi lisätä turvotuksen ja veritulppien riskiä.

Lääkkeet

Jotkut lääkkeet, mm. eräät verenpainelääkkeet, voivat aiheuttaa jalkojen turvotusta. Saatat joutua hyväksymään lievät haittavaikutukset, mutta aina voit kuitenkin keskustella asiasta lääkärisi kanssa.

Mitä voit tehdä itse?

 • Liikkumalla ja harjoittelemalla säännöllisesti edistät verenkiertoa. Kun kävelet ja juokset, aktivoit samalla pohjelihasten toimintaa ja tehostat verenkiertoa.
 • Vältä istumista jalat ristissä. Se estää verenkiertoa.
 • Älä käytä sukkia, joissa on tiukka, puristava resori, joka estää verenkiertoa.
 • Muista hengittää syvään, koska se parantaa verenkiertoa.
 • Lääkinnälliset tukisukat auttavat verenkiertoa ja torjuvat turvotusta, tromboosia ja veritulppia. Ensimmäisen kompressioluokan lääkinnällinen tukisukka riittää yleensä silloin, kun sinulla on lievää turvotusta ja väsymyksen tunnetta jaloissa.
 • Jos turvotus on voimakkaampaa, valitse kompressioluokan 2 sukat.
 • Käytä mukavia kenkiä.
 • Pidä taukoja ja liiku työpäivän aikana. Pitkäaikainen paikallaan istuminen ei ole hyväksi.
 • Varmista, että sinulla on oikea työasento ja ergonominen, mukava työtuoli.

 

Milloin lääkäriin?

 • Koska pitkäaikainen ja toistuva jalkojen turvotus heikentää terveyttämme, käänny tarvittaessa lääkärin puoleen. Lääkäri selvittää, mistä turvotus johtuu, ja suosittelee asianmukaista hoitoa. Asiantunteva lääkäri voi suositella myös sopivia tukisukkia oikeassa kompressioluokassa.
 • Jos jo käytät lääkinnällisiä tukisukkia, mutta jalkasi turpoavat edelleen.
 • Jos huomaat, että ihon rakenne ja väri muuttuvat jaloissa.
 • Jos sinulla esiintyy ihottumaa tai ihoärsytystä.
 • Jos jalka turpoaa akuutisti ja on punainen, kuuma ja kivulias.
 • Jos sinulla on vaikeuksia kävellä turvotuksen vuoksi.

Tuotteet jotka voivat auttaa

Muista!

 • Turvotusta kannattaa hoitaa.
 • Pitkäaikainen turvotus heikentää ihosolujen ravinnekiertoa, jolloin ihon väri ja rakenne voi muuttua.
 • Heikentynyt verenkierto lisää ennen pitkää suonikohju-, veritulppa- ja säärihaavariskiä.
 • Lääkinnälliset standardit täyttävät tukisukat sekä hoitavat että ehkäisevät jalkojen ongelmia ja ovat hyvä sijoitus terveyteen.