Tukisukat – suuri tietopaketti ja valintaopas

Tukisukat ovat tärkeä lenkki verenkiertohäiröiden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Koostimme sinulle 25 vuoden kokemuksella laajan tietopaketin, jonka ohjeilla löydät juuri sinulle sopivat tukisukat ja osaat käyttää niitä oikein.

Sisällysluettelo

 1. Tukisukkien käytön hyödyt
 2. Kuinka tukisukat toimivat
 3. Kenelle tukisukat sopivat
 4. Oikean tuotteen valintaopas
 5. Tukisukkien pukeminen ja käyttö
 6. Tukisukka lääkinnällisenä tuotteena
 7. Tukisukat ennen ja nyt
 8. Kysy neuvoa kokeneelta asiantuntijalta

Tukisukkien käytön hyödyt

Tukisukkien käytön idea ja teho perustuu niiden myönteiseen vaikutukseen verenkiertoon. Oikea paine ja oikein valmistettu tuote, jossa paine asteittain vähenee polvea kohden, kiihdyttää verenkiertoa ja estää jalkojen turpoamisen. Sukasta pohkeeseen kohdistuva ulkoinen paine aktivoi myöskin nk. pohjelihaspumppua, josta meille on suurta hyötyä liikkuessamme. Se auttaa pumppaamaan veren takaisin sydämeen ja keuhkoihin.

Koska me yhä enenevässä määrin kuormitamme kehoamme staattisesti seisomalla ja istumalla paljon vuorokauden aikana, kuormitamme verisuonia ja laskimoläppiä, jolloin paine verisuonissa kasvaa, läpät ylikuormittuvat ja veri virtaa hitaammin. Hidas virtaus voi aiheuttaa veren hyytymisen ja tromboosien muodostumisen verisuonten seinämissä. Nämä hyytymät voivat irrota ja tulppa lähteä liikkeelle tukkien jonkun verisuonen haaran. Pahimmassa tapauksessa tromboosi voi kulkeutua koko matkan keuhkoihin asti, josta seurauksena on hengenvaarallinen keuhkoembolia.

Kuinka tukisukat toimivat

Tukisukan toimintaperiaate on yksinkertainen. Sukka painaa kudosta, esim. pohjetta, ja samalla toiminnalliset läpät verisuonissa saavat tukea ja alkavat toimimaan paremmin. Kudosnesteen tihkuminen verisuonista solujen välitilaan vähenee ja verenkierto paranee. Samalla pohjelihaspumpun toiminta tehostuu, kun liikumme.

Tukisukkien toimintaperiaate
Tukisukat tukevat tehokkaasti kudosta ja auttavat läppiä sulkeutumaan tiiviimmin. Verenkierto paranee ja suonikohjujen ja veritulppien riski pienenee.

Oikeanlainen tukisukka on tehokas keino ennaltaehkäistä ja hoitaa verenkiertohäiriöitä ilman vatsaa ja suolistoa rasittavia lääkkeitä. Emme kuitenkaan sano, että lääkkeet olisivat turhia! Esim. sydämen vajaatoiminnan hoidossa tukisukat ovat tärkeä täydennys kokonaishoitoon.

Videofilmimme selittää yksinkertaisella tavalla, kuinka tukisukka toimii:


Kenelle tukisukat sopivat

Henkilöille, joilla on verenkiertohäiriöitä jaloissaan, lääkinnälliset tukisukat ovat erittäin kattava hoitomuoto. Turvotus, suonikohjut, tromboosit, veritulpat ja säärihaavat ovat tavallisia ongelmia, joiden hoidossa tukisukilla on huomattava rooli. Myöskin erilaisten leikkausten jälkihoidossa sekä esim. palovammoista johtuvien arpikudosten ehkäisyssä käytetään kompressiosukkia.

Terveet henkilöt, jotka seisovat ja istuvat paljon, hyötyvät verenkiertoon positiivisesti vaikuttavista tukisukista. Tukisukkien käyttö ennaltaehkäisevästi ja lievien vaivojen hoito, kuten väsyneet ja levottomat jalat sekä mm. veritulppien ennakointi matkustettaessa, ovat yleistyneet huomattavissa määrin.

Monet ammattiryhmät käyttävät säännöllisesti tukisukkia yhtenä tärkeänä osana ammattivaatetustaan. Esim. lääkärit, sairaanhoitajat, ravintolatyöntekijät, kampaajat, opettajat ja poliisit.

Raskaana olevat hyötyvät tukisukkien käytöstä. Lääketieteellisissä tutkimuksia on selvinnyt, että raskaus on huomattava riskitekijä mm. suonikohjujen syntymisessä.

Urheilijat ja kuntoilijat ovat huomanneet kompression positiiviset vaikutukset. Nykyään tukisukkia näkee urheilupiireissä usein sekä kilpaurheilijoilla että kuntoilijoilla.

Kompressiosukat Sport
Medisox Sport ja Sport Compression on nuorekas urheilutukisukka juoksuun, hiihtoon ja pallopeleihin.

Oikean tuotteen valintaopas

Suurin piirtein kaikki henkilöt, jotka seisovat, istuvat ja kävelevät paljon, hyötyvät tukisukkien käytöstä. Polvipituinen tukisukka sopii suurimmalle osalle meistä.

Kompressioluokka / KompressionsklassLuokka 1 /
Klass 1
Luokka 2 /
Klass 2
Luokka 3 /
Klass 3
Verenkiertohäiriöiden ehkäisy / Förebygga cirkulationsstörningarx
Turvotuksen ja suonikohjujen hoitoon / Behandla svullnad och åderbråckxx(x)
Veritulpan ehkäisy matkalla / Förebygga blodpropp vid resorxx
Lymfaattinen turvotus / Lymfatisk svullnadxx

Verenkiertohäiriöiden ehkäisyyn kompressioluokka 1 (15-21 mmHg) on hyvä vaihtoehto. Esim. Medisox by Napra tai RelaxSan on hyvä tuotesarja, jonka tuotteet riittävät hoitamaan alkavia oireita, kuten väsymystä, pientä turvotusta ja alkavia suonikohjuja. Tästä tuoteryhmästä löydät tukisukat mm. matkustajille, urheilijoille, äideille, ulkoilmaihmisille sekä trendikkäille muotitietoisille.

Häiritsevän turvotuksen tai suonikohjujen hoitoon löydät tuotteesi mm. Juzon hienosta tukisukkavalikoimasta. Lievissä ongelmissa riittää kompressioluokka 1, mutta laajemmat ongelmat vaativat kompressioluokka 2 (23-32 mmHg). Näitä suosittelee tavallisesti lääkärit, ja tuotteet valitaan koon mukaan. On olemassa vakiokokoisia tuotteita, mutta on myöskin mahdollista tilata henkilökohtaisesti valmistetut, mittatilatut tuotteet.

Jos matkustat paljon tai muuten istut pitkiä aikoja ja haluat ennaltaehkäistä veritulppia, silloin meidän Medisox-sarjamme on sopiva valinta. Jos suonikohjut tai turvotus vaivaavat tai jos sinulla on aikaisemmin ollut veritulppa, suosittelemme kompressioluokan 2 tukisukkaa, esim. Juzo Soft tai Juzo Dynamic.

Lymfaattinen turvotus tai nk. ödeema vaatii mukautetun ja toimivan kompressiotuotteen. Lymfaterapeutit, jotka hoitavat kyseisiä ongelmia, käyttävät pääsääntöisesti laakakudottuja kompressiotuotteita, jotka on valmistettu asiakkaan omien mittojen mukaan. Kompressiotehon on oltava niin suuri, että se estää turvotuksen syntymisen. Juzo Expert -sarja on erittäin suosittu tämän asiakasryhmän keskuudessa. Juzo Expert -tuotteet voidaan valmistaa kaikissa mahdollisissa malleissa ja henkilökohtaisten toiveiden mukaan ja se on erittäin tehokas tuote mm. lymfahoitoihin.

Medisox-tuoteperheestä löydät laajan valikoiman tukisukkia eri tarkoituksiin:

www.preston.fi/tukisukat

Trendikkyys vs. toimivuus

Voiko tukisukka olla trendikäs? Totta kai! Nykyään löytyy paljon tukisukkia, jotka ovat sekä hyvän näköisiä että tehokkaita. Toisissa on parempi ja toisissa taas heikompi teho, mutta ne ovat kuitenkin huolella tehtyjä ja toimivia.

Esimerkkejä naisten ohuista tukisukista:

Ennen kuin eksyt värien, kuvioiden ja mallien sekaan, huomioi nämä seikat:

 • Sukan on oltava oikein valmistettu. Paineen on oltava korkein nilkan kohdalla ja vähetä asteittain polvea kohti
 • Resori ei saa olla liian tiukka ja kiristävä
 • Valittavana on oltava riittävästi kokoja, jotta löydät varmasti sopivan
 • Nilkan ja pohkeen koko (ympärysmitta) yhdessä kengän koon kanssa määrittää sukan koon
 • Paine on mainittava tuoteselosteessa, esim. 15-21 mmHg (kompressioluokka 1)
 • Paine ei saa olla liian suuri, jotta verenkierto ei vaikeutuisi sen vuoksi

Huolimatta siitä, kutsutaanko sukkaa urheilu-, tuki-, kompressio- tai lentosukaksi, tuoteselosteesta tulisi selvästi ilmetä yllä olevat tiedot.

Tukisukkien pukeminen ja käyttö

Jokainen tietysti saa itse kokea, miltä se tuntuu ja miten se toimii. Monelle heti ensi hetkestä lähtien jaloissa tuntuu mukavalta, kun pukee tukisukat jalkaan, kun taas toiset kokevat sen sekä vaivalloiseksi pukea että tottua paineeseen.

Näin totut tukisukkiin

 1. Varmista, että sinulla on sinulle ja mitoillesi sopiva tukisukka
 2. Varmista, että tukisukassa on oikea paine
 3. Opettele pukemaan sukka jalkaan
 4. Aloita sukkien käyttö heti aamusta
 5. Käytä sukkia niin pitkään kuin jaksat ensimmäisenä päivänä – ota sitten pois
 6. Yritä seuraavina päivinä pidentää käyttöaikaa hieman

Viikon sisällä sekä sinä että kehosi ovat tottuneet tukisukkien käyttöön ja paineen tunteeseen.

Jos sinulla on turvotusta jaloissasi, jalkojen nesteen täytyy imeytyä kehon verenkiertoon ja kulkeutua munuaisten kautta virtsan mukana pois. Siksi on normaalia, että joudut ensimmäisinä käyttöpäivinä virtsaamaan tavallista useammin.

Pukeminen jalkaan

Tuotteiden pakkauksissa on tavallisesti hyvät ohjeet, miten sukka puetaan jalkaan. Lue ohjeet ja noudata niitä, niin onnistut. Jos käytät kompressioluokan 2 tai sitä vahvempia tukisukkia, on tavallisesti helpompaa pukea avokärkiset sukat.

Jos sukkien pukeminen tästä huolimatta on vaikeaa, on olemassa monta hyvää apuvälinettä:

Käyttö

Tukisukkia voi käyttää koko päivän, ja ne halutaan tavallisesti ottaa pois jalasta nukkumaan mentäessä. Pese sukat mielellään joka päivä niin ne säilyvät elastisina ja pehmeinä. Mitä puhtaammat sukat – sitä pidempään ne kestävät.

Tukisukkien teho vähenee pikkuhiljaa. Kun olet käyttänyt sukkia 6 kuukautta, on aika hankkia uudet. Huomaat varmasti eron uusien ja vanhojen tukisukkien välillä: uusien paine on isompi.

Voiko tukisukkien käyttö olla vaarallista?

Vain muutamassa tapauksessa tukisukkia ei tule käyttää. Henkilöiden, joilla on huono ja vajavainen kierto valtimojärjestelmässä, ei pidä käyttää tukisukkia, mutta muuten niitä on turvallista käyttää.

Tukisukka lääkinnällisenä tuotteena

Jalkojen ja käsivarsien verenkiertohäiriöt

Tavallisimmat syyt raajojen verenkiertohäiriöihin ovat:

 • Staattinen kuormitus, kun istuu, seisoo tai kävelee paljon
 • Pitkäaikainen istuminen jalat koukussa tai risti-istunnassa
 • Perinnölliset tekijät voivat altistaa mm. suonikohjuihin
 • Raskaus suurentaa suonikohjuriskiä sikiön painaessa vatsaontelon suuria verisuonia
 • Erilaiset sydän- ja keuhkosairaudet voivat aiheuttaa turvotusta jaloissa
 • Tiettyjen verenpainelääkkeiden sivuvaikutukset
 • Onnettomuuksista johtuvat vammat
 • Kirurgiset toimenpiteet, joissa on jouduttu poistamaan imusolmukkeita, esim. rintasyöpäleikkaus
 • Fyysinen toimettomuus nivelkulumien, reuman, sairauksien ja leikkausten vuoksi
 • Synnynnäiset viat tai tulehdusten jälkiseuraamukset esim. imusolmukkeissa

Mitä huonommin veri kiertää, sitä korkeampi on paine verisuonissa. Tämä johtaa verisuonten seinämien pullistumiseen ja seinämissä kiinniolevat läpät, jotka normaalisti auttavat verenkiertoa, alkavat vuotamaan. Tämä aiheuttaa noidankehän, jossa asiat johtavat toiseen.

Tukisukat ennen ja nyt

”Kumisukat” pelastivat ihmishenkiä

www.preston.fi/tukisukat

Ei tarvitse mennä kovinkaan monta vuotta ajassa taaksepäin, kun tukisukkia käyttivät vain vanhat naiset säärihaavoineen ja suonikohjuineen. Lääkärin määräämät paksut ”kumisukat” olivat epäesteettisen näköiset ja haisivat kumille. Siitä huolimatta ne olivat toimiva lääkinnällinen hoitomuoto, joka pelasti monet erilaisilta verenkiertohäiriöiltä.

Kaikki sai alkunsa Keski-Euroopassa 1900-luvun alussa. Lähinnä Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä ”kumisukkia” valmistettiin ja käytettiin laajalti. Vakuutusyhtiöt näissä maissa korvasivat kulut sukkien käyttäjille ja tuotteet vakiintuivat osaksi lääkinnällistä hoitoa.

Näissä maissa kehittynyt osaaminen alkoi vähitellen levitä ja lääkinnälliset käyttösuositukset vakiintuivat myös muissa maissa. Kun meidän yhtiömme Napra-Rehab perustettiin 1991, Suomessa oli vielä paljon tietämättömyyttä tukisukkien eduista. Hoitohenkilökunnan tietämyksen kasvaessa kiinnostus tähän hoitomuotoon heräsi. Käyttäjät tulivat vaativammaksi paitsi tuotteiden ominaisuuksien, myös ulkonäön suhteen. Valmistajat oivalsivat tämän ja siitä lähtien tuotekehittely on ollut fantastisen aktiivista, johtaen onneksi myös lisääntyneeseen tietämykseen.

Trendit toivat sukat marketteihin

2010-luvulle tultaessa rumista tätisukista on kehkeytynyt markkinoille hypertrendikkäät muotivaatteet. Tänään on ”in” käyttää tukisukkia. Ihmiset tulevat koko ajan tietoisemmiksi tukisukkien hyödyistä ja malleista on tullut niin hienoja, että kuka tahansa kehtaa niitä käyttää.

Vielä muutama vuosi sitten tukisukkabisneksessä oli suurelta osin mukana vain hoitoalalla vaikuttavia yrityksiä. Kasvava kiinnostus ja lisääntyneet myyntimäärät valitettavasti aktivoivat myös vähemmän luotettavia toimijoita. Alun perin lääkinnälliseksi tarkoitetusta tuotteesta alkoi tulla markkinoille halpaversioita, jotka eivät täyttäneet kriteereitä valmistuksen, laadun ja toimivuuden kannalta. Yhtäkkiä tukisukkia myytiin mitä ihmeellisimmissä paikoissa – ruokakaupoissa, urheiluliikkeissä, autotarvikeliikkeissä ja tietysti myös netissä.

Tämä on aiheuttanut suurta sekaannusta kuluttajien keskuudessa – mikä tuote on oikea minulle ja vastaa tarpeitani?

Kirjavat markkinat

Tukisukka-nimike ei valitettavasti kerro kaikkea mitä sinun kuluttajana tarvitsee tietää ollaksesi varma siitä, että olet saanut oikean tuotteen, joka vastaa sinun tarpeitasi. Terve maalaisjärki riittää aika pitkälle valitessasi mistä ostat tukisukkasi. Jos olet saanut suosituksen tukisukkiin lääkäriltä, niin ehkä tavaratalot tai autotarvikeliikkeet eivät ole oikea paikka niiden hankkimiseen. Silloin on turvallisinta kääntyä sellaisen yrityksen puoleen, joka toimii lääkintä- ja terveydenhuoltoalalla.

Kysy neuvoa kokeneelta asiantuntijalta

Napra-Rehabilla on yli 30 vuoden kokemus alalta ja iso verkosto yhteistyökumppaneita ja jälleenmyyjiä ympäri maata, apteekeista terapeutteihin ja hoitoalan ammattilaisiin. Olemme sekä koulutettuja että päteviä hoitamaan ongelmiasi ja ymmärrämme myös, mikä on parasta sinun tarpeisiisi. On kiitollista työtä saada auttaa ihmisiä huolehtimaan paremmin jalkojensa terveydestä. Perheyrityksemme tulee jatkamaan samaan tyyliin myös jatkossa.

Saat meihin aina yhteyden asiakaspalvelumme kautta. Voit soittaa meille 06 2243 622 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen info@napra-rehab.fi.

Preston on verkkokauppamme kuluttajille, jälleenmyyjät toivotamme tervetulleeksi osoitteeseen www.napra.fi.


David Strömbäck
yrittäjä