On lohduttavaa tietää, että 90% kaikista selkäongelmista paranee ajan myötä. Kipu voi kestää muutaman viikon ennen kuin loppuu, joten kannattaa olla kärsivällinen. Akuutit vaivat menevät yleensä nopeasti ohi, kun taas krooniset kivut vaativat jonkin verran enemmän aktiivisuutta ja apua. Oma asenne ja aktiivisuus nopeuttavat paranemista. Ulkopuolinen apu on usein hyödyllistä, mutta sen lisäksi sinun on otettava itse vastuuta omasta toiminnastasi ja kuntoutumisestasi.
Paikallinen selkäkipu, joka voi säteillä lonkankin alueelle, luokitellaan yleensä ”hyväksi kivuksi”. Se on yleensä parannettavissa liikeharjoitteilla ja jatkamalla selän aktiivista käyttöä.
Noidannuoli voi iskeä kuin salama kirkkaalta taivaalta. Yhtäkkiä selkä on kokonaan poissa pelistä. Syitä voi olla useita. Usein kyse on nopean, epätavallisen liikkeen tekemisestä ja siitä, että selkä ei ole lämmitetty ja varautunut odottamattomaan kuormitukseen. Kipu voi vaihdella voimakkuudeltaan ja on useimmiten terävää ja akuuttia. Et voi luottaa selkääsi – sillä on taipumus yllättää ilkeästi. On tärkeää löytää kipua aiheuttamattomia liikkeitä, jotta pystyt ylläpitämään selän toimintaa. Voit yrittää pitää selkäsi liikkuvana kipulääkkeiden ja kevyiden liikeharjoitteiden avulla. Raskaampia kuormia tulisi kuitenkin välttää kivun jatkuessa.
Huono ryhti kuormittaa vartalon lihaksistoa, mikä johtaa tiettyjen liikeratojen rajoittumiseen. Jotkut lihasryhmät jäykistyvät ja lyhenevät, kun taas toiset venyvät tarpeettomasti. Virheellinen ryhti vaikuttaa negatiivisesti koko kehon toimintaan ja aiheuttaa erilaisia rasitusperäisiä vaivoja.
Iskias tai säteilevä kipu jalassa – tämä kipu sijaitsee jalassa (reisissä, polvissa tai pohkeissa ja jalkaterissä). Tämän kivun aiheuttaa useimmiten nikamavälilevyssä oleva ongelma, josta seuraa tulehdus hermossa. Kuormitus pahentaa oireita ja olo helpottuu yleensä levossa. Iskias voi olla vaikea vaiva, jolloin lääkäri tai terapeutti voi määrätä sinulle kipulääkkeitä lyhyeksi ajaksi. Joskus joudut myös kieltäytymään raskaammista tehtävistä, kunnes tulehdus helpottaa.
Jos nikamavälilevy vaurioituu tai kuormittuu voimakkaasti, välilevyn ulkokudos voi rikkoutua ja syntyy ns. prolapsi eli välilevyn pullistuma. Osa välilevystä työntyy tuolloin ulos ja alkaa painaa selkäydintä ja hermoja. Kipu voi olla todella lamaavaa ja sinun on vaikea sekä istua että seisoa. Punnertaminen lisää yleensä kipua, ja pahin kipu tuntuu usein pakarassa ja jalassa. Joskus hermoston ongelmat voivat estää sinua nousemasta varpaillesi. Vakavissa tapauksissa voit myös kärsiä tunnottomuudesta sukupuolielinten alueella ja virtsanpidätyskykysi heikkenee. Jos kyseessä on vaikea, pitkäkestoinen kipu ja toiminnan menetys, ongelma saatetaan joutua korjaamaan kirurgisesti.
Iän myötä sinulle voi kehittyä selkä- ja jalkaongelmia, etenkin seisoessasi ja kävellessäsi. Silloin voi olla kysymys selkärangan jonkinlaisesta supistumisesta. Kulumamuutokset ja nivelrikko voivat aiheuttaa rustoutumista, joka ahtauttaa selkäytimen ja hermojuurten tilaa ja aiheuttaa oireita. Ongelmat kehittyvät pidemmän ajan kuluessa. Totut useimmiten kipuun ja jäykkyyteen, mutta kun ahtauma käy tarpeeksi vaikeaksi, sinun on hakeuduttava lääkäriin ongelman syyn vahvistamiseksi ja muiden sairauksien poissulkemiseksi.
Kuten kaikki muu, myös selkä kuluu vuosien varrella. Raskas työ ja kova fyysinen rasitus lisäävät kulumista, joka voi vaikuttaa selän toimintaan. Kulumat eivät itsessään välttämättä aiheuta kipua, mutta voivat jäykistää selkää ja rajoittaa sen liikkuvuutta. Vaikka selkärangan nivelet ovat kuluneet, on tärkeää ylläpitää lihasten kuntoa. Hyvä lihaskunto pitää selkärangan liikkuvana ja estää nivelten lisäkulumista. Voi myös olla järkevää kuormittaa selkää varovaisemmin varmistaen samalla sen jatkuvan käytön. Suojaa myös selkääsi kylmältä ja vältä pidempään kestäviä, epämukavia asentoja.
Erilaiset sisäelinten häiriöt voivat myös säteillä kipuna selässä. Jos sinulla on selkäkipua, johon et löydä helpotusta, joka on jatkuvaa ja pahenee vähitellen, käy lääkärillä. On hyvä saada nopeasti ammatillista asiantuntemusta joko helpottamaan huoltasi tai selvittämään mahdollisia sairauksia oireiden taustalla.