Glädjande är att 90 % av alla ryggproblem blir bra med tiden. Det kan ta några veckor innan smärtan går över, så det lönar sig att ha tålamod. Akuta besvär går i regel snabbt över, medan kroniska besvär kräver lite extra aktivitet och hjälp. För att tillfriskna är din egen inställning och aktivitet mycket viktig. Professionell hjälp kan vara till nytta, men man behöver även själv ta en aktiv roll.
En lokal smärta i ryggen med eventuell lindrig utstrålning i höften klassas som en ”bra smärta”. Det är en smärta som blir bättre av rörelser och av att du fortsätter använda ryggen.
Ryggskott kan komma som en blixt från en klar himmel. Plötsligt är ryggen helt ur spel. Orsakerna kan vara flera, men ofta handlar det om att man gjort en snabb ovanlig rörelse medan ryggen inte är uppvärmd och redo för belastningen. Smärtan kan variera i intensitet, men är till karaktären vass och akut. Man kan inte riktigt lita på sin rygg – det tenderar att hugga till. Det gäller att försöka hitta smärtfria rörelser så att man kan upprätthålla funktionen i ryggen. I regel är det bra att försöka hålla igång ryggen med hjälp av smärtmedicin och lätta rörelser. Däremot skall man undvika tyngre belastningen medan smärtan pågår.
Ischias eller smärtutstrålning i benet – här är smärtan förlagd till benet (lår, knä eller vad och fot). Den här smärtan orsakas ofta av ett problem i disken (mellankotskivan), som ger upphov till ett mekaniskt tryck och inflammation i ischiasnerven. Belastning förvärrar i regel symptomen, och besvären lindras oftast när man ligger ner. Ischias kan vara besvärligt och man behöver ibland uppsöka läkare eller terapeut för att få smärtmedicin för en kortare tid. Ibland behöver man också befrias från tyngre arbetsuppgifter tills inflammationen lagt sig.
Om mellankotskivan (disken) skadas eller belastas svårt kan diskvävnadens yttre vävnad gå sönder och det uppstår en s.k. diskprolaps. D.v.s. en del av diskens massa trängs ut och börjar trycka på ryggmärg och nerver. Denna smärta kan vara ordentligt invalidiserande och man kan ha svårt att både sitta och stå. Krystning förvärrar i regel smärtan och den kraftiga smärtan är ofta förlagd till skinkan och benet. Ibland kan nervfunktionen påverkas så du inte kan stiga upp på tå. I svåra fall kan man även drabbas av känselbortfall i genitalområdet och få svart att kontrollera urineringen. Vid svår smärtan och funktionsbortfall kan man bli tvungen att kirurgiskt åtgärda problemet.
En dålig hållning gör att bålens muskulatur felbelastas vilket leder till att vissa rörelsemönster blir inskränkta. Vissa muskelgrupper stelnar till och förkortas medan andra blir onödigt mycket uttöjda. En felaktig hållning påverkar hela kroppens funktion negativt och kan orsaka olika former av belastningsbesvär. Här kan man göra mycket själv för att påverka situationen. Det är viktigt med både ergonomi, träning och kroppsbalans.
Som med allt annat slits även ryggen med åren. Tungt arbete och hård fysisk belastning bidrar till slitageförändringar som kan påverka ryggens funktion. Slitageförändringar i sig behöver inte framkalla smärta, men kan förorsaka en del stelhet och rörelseinskränkning i ryggen. Även om lederna i ryggraden är slitna är det viktigt att försöka upprätthålla muskelfunktionen. Dels för att hålla ryggraden rörlig, men även för att motverka ytterligare slitage. Det kan vara klokt att belasta ryggen varsammare, men ändå se till att upprätthålla funktionen. Skydda ryggen mot kyla och långvariga och obekväma positioner.
Om man som äldre person får problem med ryggen och benen speciellt när man står och går, kan det eventuellt vara frågan om någon typ av förträngning i ryggraden. Slitage- och arthros förändringar kan ge upphov till broskpålagringar som kan minska utrymmet för ryggmärgen och nervrötterna, vilket kan medföra en del symptom. Ett dylikt problem uppstår inte över en natt, utan utvecklas under en längre tidsperiod. Man vänjer sig ofta med besvären i form av värk och stelhet, men när förträngningen blir tillräckligt svår behöver man i regel söka hjälp hos läkare. Dels för att bekräfta besvärets orsak, men även för att utesluta eventuella andra sjukdomar.
Olika störningar i inre organ kan även ge utstrålningssymptom till ryggen. Har man en ryggsmärta som man själv har svårt att påverka, och som successivt förvärras och är ihållande bör man uppsöka läkare för bedömning. Det är bättre att få en snabb professionell bedömning både för sin egen oro, men även för eventuella sjukdomar som kan ligga bakom symptomen.