Stödstrumpor – ett omfattande informationspaket och produktguide

Stödstrumpor är en viktig del i hur man förebygger och behandlar cirkulationsstörningar. Vi har sammanställt ett omfattande informationspaket som baserar sig på våra  30 åriga erfarenheter och kunskap, vilket hjälper dig att hitta rätt produkt som passar dig och dina besvär.

Innehållsförteckning

 1. Stödstrumpans användning och nytta
 2. Hur fungerar en stödstrumpa / kompressionsstrumpa
 3. Vem har nytta av stödstrumpor
 4. Så här väljer du rätt produkt
 5. Stödstrumpans påklädning och användning
 6. Stödstrumpan som medicinsk produkt
 7. Stödstrumpor förr och nu
 8. Fråga råd från experter

Stödstrumpans användning och nytta

Idén och effekten av använda stödstrumpa är en gynnsam påverkan på blodcirkulationen. Ett korrekt tryck och en rätt tillverkad produkt med successivt avtagande tryck upp mot knä påskyndar blodcirkulationen och motverkar att benen svullnar. Det yttre tryck som stödstrumpan ger mot vadens muskler effektiverar även den s.k. muskel-vadpumpen som vi har stor nytta av när vi rör på oss. Den hjälper till att pumpa upp blodet tillbaka till hjärta och lungor.

Eftersom vi i alltför stor utsträckning belastar vår kropp och ben statiskt (d.v.s. vi står och sitter mycket under dygnets timmar), belastas våra blodkärl och venösa klaffsystem med följd att trycket i venerna ökar, klaffarna överbelastas och blodet börjar cirkulera långsammare.  Ett långsamt blodflöde gör att blodet tenderar koagulera och det kan börja bildas tromboser i kärlväggen. Dessa tromboser kan i sin tur lossna och då far ”proppen” iväg och fastnar i någon förgrening av venen. I värsta fall kan proppen gå hela vägen till lungan med en livshotande lungemboli som följd.

Hur fungerar en stödstrumpa / kompressionsstrumpa

Principen hur en stödstrumpa fungerar är enkel. Det går helt enkelt ut på att strumpan trycker mot vävnaden t.ex. mot vaden och samtidigt gör att de funktionella klaffarna i venerna får ett yttre stöd och börjar fungera bättre. Resultatet blir att cirkulationen blir effektivare och risken att vävnadsvätska sipprar ut från venerna till intercellular rummet minskar. Samtidigt effektiveras muskel-vad pumpen när vi rör på oss.

Principen hur en stödstrumpa fungerar
Stödstrumpan trycker effektivt mot vävnaden och hjälper venklaffarna att sluta sig tätare. Blodcirkulationen påskyndas och risken för åderbråck och blodpropp minskar.

En rätt stödstrumpa är en enkel och effektiv metod (utvärtes) att förebygga och behandla cirkulationsstörningar utan att belasta mag- och tarmsystemet med en massa läkemedel.
Dock icke sagt att vi inte behöver läkemedel! Vid behandling av t.ex. hjärtsvikt är en stödstrumpa ett viktigt komplement till helhetsbehandlingen.

Vårt lilla videoklipp förklarar enkelt hur det fungerar:

Vem har nytta av stödstrumpor

Personer med cirkulationsbesvär i fötter och ben behöver medicinska kompressionsstrumpor för att förbättra cirkulationen och motverka olika problem. Svullnad, åderbråck, trombosbildning, blodpropp och bensår är vanliga åkommor där stödstrumpor har en viktig roll i behandlingen. Likaså används kompressionsstrumpor även efter olika operationer och för att minska ärrvävnad efter t.ex. brännskador.

Friska personer som står och sitter mycket, har nytta av den positiva effekt stödstrumpan har på blodcirkulationen. Det har blivit allt vanligare att man använder stödstrumpor i förebyggande syfte och för att lindra symtom som trötthet i benen, rastlösa ben och för att förebygga blodpropp när du reser.

Många yrkesgrupper använder regelbundet stödstrumpor som viktig del i deras yrkesklädsel. T.ex. vårdpersonal, läkare, tandläkare, restaurangpersonal, frisörer, lärare, poliser osv.

Graviditet. Medicinska studier har gjorts på gravida eftersom man vet att graviditet är en riskfaktor för bl.a. åderbråck. Resultaten visar att gravida har stor nytta av att använda stödstrumpor.

Idrottare och motionärer har  även upptäckt de positiva effekterna av kompression. Man ser numera allt oftare stödstrumpor på både elitidrottare som motionärer.

Kompressiosukat Sport
Medisox Sport och Sport Compression är  moderna och trendiga kompressionsstrumpor för löpning, skidåkning och olika lagsporter.

Så här väljer du rätt produkt

I stort sett alla människor som står, sitter och går mycket har nytta och glädje av att använda stödstrumpor. En stödstrumpa i knälångmodell passar de allra flesta.

Kompressioluokka / KompressionsklassLuokka 1 /
Klass 1
Luokka 2 /
Klass 2
Luokka 3 /
Klass 3
Verenkiertohäiriöiden ehkäisy / Förebygga cirkulationsstörningarx
Turvotuksen ja suonikohjujen hoitoon / Behandla svullnad och åderbråckxx(x)
Veritulpan ehkäisy matkalla / Förebygga blodpropp vid resorxx
Lymfaattinen turvotus / Lymfatisk svullnadxx

Förebygga cirkulationsproblem – då är en stödstrumpa i kompressionsklass 1 (15-21 mmHg) ett bra alternativ. T.ex. Medisox by Napra och RelaxSan är  bra produktserier där produkterna även räcker till för att ta hand om begynnande symptom som trötthet, lätt svullnad och begynnande åderbråck. Produktserierna är mycket omfattande och här hittar du produkter som passar för resande, idrottare, mammor, friluftsmänniskor samt trendiga modeintresserade.

Besvärande svullnad och åderbråck – då hittar man sina produkter i bl.a. Juzo´s fina produkturval. Vid lindriga besvär räcker oftast en kompressionsstrumpa i kompressionklass 1, men vid mera uttalade besvär krävs kompressionsklass 2 (23-32 mmHg). Dessa rekommenderas i regel av läkare och produkten väljs enligt mått. Det finns både standardstorlekar enligt mått, men även möjlighet till måttillverkade personliga produkter s.k. custom made produkter.

Reser du mycket eller annars sitter långa stunder och vill förebygga blodproppsbildning är vår Medisox serie ett lämpligt val. Om du ytterligare har besvär med åderbråck eller svullnad eller har haft en propp tidigare – då rekommenderar vi dig en stödstrumpa i kompressionsklass 2 t.ex.  Juzo Soft eller Juzo Dynamic.

Lymfatisk svullnad eller s.k. ödem kräver en bra anpassad och funktionell kompressionsprodukt. Lymfaterapeuter som behandlar dylika besvär använder i regel kompressionsprodukter som är flatstickade och som är tillverkade enligt patientens egna mått. Kompressionseffekten skall vara så pass kraftig att den hindrar svullnaden att uppstå. Juzo Expert serien är mycket omtyckt bland denna användargrupp. Juzo Expert kan tillverkas i alla möjliga modeller och enligt personliga önskemål och är en mycket effektiv produkt inom bl.a. lymfbehandling.

Från Medisox-sortimentet hittar du ett stort urval stödstrumpor för olika ändamål:

Trend kontra funktion

Kan en stödstrumpa vara trendig? – Jovisst! Idag finns det mängder av bra stödstrumpor som är både snygga och effektiva. Vissa har bättre och andra sämre effekt, men ändå seriöst tillverkade och fungerande.

Exempel på tunna stödstrumpor för damer:

Det är några kriterier som du bör tänka på när du förirrar dig in i alla färger, mönster och modeller.

 • Strumpan skall vara rätt tillverkad. D.v.s. trycket skall vara högst vid vristen och avta successivt upp mot knä.
 • Resåren får inte vara för tajt och spänna
 • Det skall finnas många storlekar att välja på – ju fler storlekar desto bättre passform
 • Vrist- och vadmått (omkrets) skall avgöra storleken i kombination med skonummer.
 • Trycket skall nämnas. t.ex. 15-21 mmHg (kompressionsklass 1)

Oavsett om strumpan benämns sport, support, kompression, travel eller dyl. så bör det klart framgå på produktinformation ovanstående information

Stödstrumpans påklädning och användning

Var och en kommer förstås att själv uppleva hur det känns och hur det fungerar. För många känns det redan från första början skönt för benen att klä på en stödstrumpa, medan det för andra upplevs både besvärligt att klä på och att vänja sig vid trycket.

Så här vänjer du dig med en stödstrumpa:

 1. Se till att du har en stödstrumpa som passar dig och dina mått
 2. Att stödstrumpan har korrekt tryck
 3. Lär dig hur du skall klä på strumpan
 4. Börja använda den redan från morgonen
 5. Använd den så länge du orkar den första dagen – ta sedan bort
 6. Följande dag försök använda den lite längre

Inom en vecka har du och din kropp vant sig med både användning och tryckeffekt

Speciellt om du redan har svullnad i benen så behöver vätskan i benen tas upp i kroppens cirkulation och via njurarna transporteras ut via urinen. Därför är det inte så ovanligt att man måste kissa oftare de första dagarna man använder en stödstrumpa.

Påklädning

I produktförpackningarna finns i regel bra instruktion hur du skall klä på strumpan. Läs den och följ instruktionerna så brukar det för det mesta gå riktigt bra. När man använder kompressionsstrumpor i klass 2 och uppåt är det i regel lättare att klä på sig en strumpa som har öppen tå del.

Om det trots allt är svårt med påklädningen finns det en hel del bra hjälpmedel som underlättar.

Användning

Stödstrumpor kan man använda under hela dagen och man vill i regel ta bort dem när man går och lägger sig. Tvätta helst strumporna varje dag så hålls de elastiska och mjuka. Ju renare strumpor – desto längre håller de.

När man använt stödstrumporn 6 månader är det dags att skaffa nya eftersom tryckeffekten avtar successivt. När du skaffar nya stödstrumpor känner du att de trycker mera än dina gamla stödstrumpor.

Kan det vara farligt att använda stödstrumpa?

Det finns ett fåtal tillstånd där man inte skall använda stödstrumpor.
Personer med dålig och bristfällig cirkulation i artärsystemet skall inte använda stödstrumpor, men i övrigt är det tryggt att använda.

Stödstrumpan som medicinsk produkt

Benens och armarnas blodcirkulation

De vanligaste orsakerna till cirkulationsstörningar är:

 • Statisk belastning när man sitter, står och går mycket är en vanlig faktor som gör att vi blir trötta i benen.
 • Långvarigt sittande med benen böjda eller i kors försvårar cirkulationen och gör att blodcirkulationen blir mera långsam.
 • Ärftliga faktorer kan predisponera för bl.a. åderbråck.
 • Graviditet gör att man löper större risk att utveckla åderbråck eftersom fostret trycker ner mot de stora blodkärlen i bukhålan och gör det svårare för bloden att cirkulera.
 • Olika sjukdomar som drabbar hjärta och lungor kan även ge upphov till svullnad i benen.
 • Bieffekter av vissa blodtrycksmediciner.
 • Skador efter olyckor.
 • Kirurgiska ingrepp där man varit tvungen att ta bort lymfkärl t.ex. vid en bröstcanceroperation.
 • Fysisk inaktivitet p.g.a. ledslitage, reuma, sjukdomar och operationer.
 • Medfödda defekter eller resttillstånd efter infektioner i t.ex. lymfkärlen

Ju sämre blodet cirkulerar desto högre blir trycket i venerna. Följden blir att venernas väggar töjs ut och de klaffar som sitter fast i venväggarna som normalt skall hjälpa cirkulationen börjar falska. Det blir på något sätt en ond cirkel där det ena ger det andra.


Stödstrumpor förr och nu

”Gummistrumpan” som räddade liv

Vi behöver inte gå så många år bakåt i tiden när stödstrumpor betraktades som ett straff från ovan. Det var i princip gamla damer med bensår och svåra åderbråck som av läkare ordinerades tjocka sk. ”gummistrumpor”. Strumporna var både estetiskt fula och luktade dessutom gummi. Trots detta utgjorde de en medicinsk behandling som säkert räddade många från diverse cirkulationsproblem i benen.

Allt fick sin början i mellan Europa i början på 1900-talet (Tyskland, Österrike. Schweiz) där de sk. ”gummistrumporna” tillverkades och användes i stor utsträckning. T.o.m. försäkringssystemen i dessa länder ersatte kostnaderna till användarna och produkterna blev en etablerad del inom medicinsk behandling.

Den kunskap inom området som utvecklades i dessa länder började så småningom sprida sig och de medicinska användningsrekommendationerna blev alltmer etablerade även i andra länder. När vårt bolag Napra-Rehab grundades 1991 rådde fortfarande en stor okunskap inom detta område i vårt eget land. I takt med att den medicinska personalen blev alltmer upplyst väcktes intresse för denna form av behandling. Användarna blev även successivt mera krävande och ville ha snyggare produkter. De tillverkande företagen insåg detta och sedan dess har det varit en fantastisk produktutveckling och aktivitet som lyckligtvis även bidragit till att kunskapen blivit allt bättre.

Modetrender för strumporna till marketar

Från att ha varit en ful tantstrumpa har marknaden utvecklats till hypertrendiga modeplagg. Idag är det ”inne” att använda stödstrumpor. Kunskapen ökar hela tiden och folk blir mer och mer medveten om effekten och fördelarna med att använda stödstrumpor.

Till för ett antal år sedan var det i stort sett endast företag som var verksamma inom medicinska sektorn som sysslade med stödstrumpor. Efterhand ökade intresset och försäljningsvolymerna och det aktiverade även en hel del mer och mindre oseriösa företag. Från att ha varit en medicinsk tillverkad produkt började det även finnas en hel del stödstrumpor på marknaden som inte uppfyllde kriterierna gällande tillverkning, kvalitet och funktion. Plötsligt kunde man köpa stödstrumpor från de allra konstigaste företag – typ mataffärer, sportaffärer, biltillbehörsaffärer och på nätet förstås.

Kontentan av detta har bidragit till en stor förvirring bland konsumenterna. –  Vilken produkt är rätt för mig och mitt behov?

Brokig marknad

Begreppet stödstrumpa förklarar tyvärr inte allt du som konsument behöver veta för att vara säker på att du fått rätt produkt för ditt behov. Sunt tänkande räcker ganska långt när du bestämmer dig varifrån du skall skaffa dina stödstrumpor. Om läkaren rekommenderat dylika är det kanske inte rätt att uppsöka varuhuset eller biltillbehörsaffären. Säkrast är det nog att anlita något företag verksamt inom området medicin och hälsa.

Fråga råd från experter

Napra-Rehab har över 30 års erfarenhet och branschkunskap inom området och har ett stort nätverk av samarbetspartners och återförsäljare runtom i landet. Allt från apotek till terapeuter och sjukvårdsspecialister. Vi har både utbildning och kompetens att sköta om dina problem och förstår även vad som är bäst för ditt behov. Det är ett tacksamt arbete att få kunna bidra till en bättre benhälsa och friskare kunder. Vårt familjeägda företag fortsätter i samma anda.

Du kan alltid nå oss via vår kundbetjäning. Du kan ringa oss på 06 2243622 eller skicka e-post till info@napra-rehab.fi.

Preston är även en webshop för konsumenter, återförsäljare och samarbetspartners välkomnar vi till www.napra.fi


David Strömbäck
företagare