Varför tar det ont i fötterna?

I vår värld stänger vi ofta in fötterna i trånga skor av dålig kvalitet, vilket påverkar fotens funktion negativt. Vi går miste om den muskulära träning som uppstår när vi går barfota. Resultatet blir att både rörlighet, styrka och stabilitet i foten försämras. Eftersom foten bär upp hela vår kroppstyngd överbelastas fotens strukturer även vid övervikt och graviditet. Fotens valv utgör en viktig stötdämpande funktion samtidigt som de ger foten den spänst som behövs för ett normalt gångmönster. Vi behöver en frisk fot för att kunna röra oss normalt. En konstant belastning på foten bidrar till att fotens struktur med tiden förändras. Hormonella orsaker gör att ledbanden blir lösare och foten tenderar få en bredare form. Har man haft skonummer 37 i sin ungdom är det inte ovanligt att man har skonummer 39-40 som äldre. Detta är något svårt att acceptera för många och man fortsätter klämma in sina fötter i alltför trånga skor. Skomodet är tyvärr inte heller gynnsamt för fotens anatomi. Bekvämlighet och fotriktighet får ofta ge vika för design.

Produkter som du kan ha nytta av

Kom ihåg!

Fötterna skall bära oss hela livet. Du kan själv påverkar hur dina fötter mår genom att sköta om dig. Försök unna dig en bra balans mellan aktivitet och vila. Använd bekväma och rymliga skor. Försök motverka svullnad och håll fötterna varma och torra. Dras du med övervikt försök minska vikten på lång sikt så minskar du även belastningen på fötterna. Gå barfota på sommaren och njut när jord och gräs masserar dina fötter.

Har du svåra bekymmer med dina fötter – sök läkare för bedömning.

Ullstrumpor

Varje klädskåp borde innehålla ett par rejäla yllesockor. De passar både för mysiga hemmakvällar och för olika utomhusaktiviteter.
Se produkter

Medicinska kompressionsstrumpor

Medicinsk kompression för dig som besväras av svullnad, åderbråck, haft blodpropp eller bensår. Effektiv medicinsk hjälp för dina besvärande ben. Fråga oss gärna om råd vid behov.
Se produkter

Diabetes strumpor

Alla mår bra av att sköta om sina fötter, men för personer med diabetes är det ännu viktigare. Diabetes ger nedsatt känsel i fötterna och gör att man har svårt att känna av sår och skador som kan drabba foten. Om blodcirkulationen även är nedsatt så har sår mycket svårare att läka. Kolla dina fötter dagligen och unna dem bekväma strumpor som inte trycker eller klämmer.
Se produkter

Ortopediska stöd

Stöder och avlastar leder och muskler.
Se produkter

Fotvård

Friska , varma och torra fötter är nyckeln till ett skönt välmående.
Se produkter