Älä pelkää selkäkipua

Kipeän selän hoitoon on monia hoitokeinoja.

Jokainen, joka joskus on kärsinyt selkäkivuista, tietää, että selkäkipu aiheuttaa monenlaista huolta ja epävarmuutta, sekä vaikeuttaa normaalia elämää. Toimiessani naprapaattina, huomasin vuosien varrella usein, että yksi tärkeimmistä tehtävistäni oli lievittää ja poistaa potilaiden huolta. Tärkeää on myös vakuuttaa potilas siitä, että selkää voi ja pitää käyttää mahdollisimman normaalisti normaalisti toimintarajoitteista ja kivusta huolimatta. Asian sisäistäminen helpottuu, kun ymmärrämme, miten selkä toimii ja milloin on syytä hakea apua.

Vaihtelevat oireet:

” Paikallinen kipu selässä ja mahdollisesti lievä säteily lonkassa on ns. ”hyvä kipu”, eli kipu, joka lievittyy liikunnalla ja selkää aktivoimalla.
” Iskias tai säteilykipu jalassa – kipu on pesiytynyt jalkaan (reisi, polvi tai pohje ja jalkaterä). Kivun syynä on useimmiten ongelma välilevyssä, joka aiheuttaa hermotulehduksen. Kuormitus pahentaa yleensä oireita ja vaiva lievittyy levossa. Iskias voi kehittyä erittäin hankalaksi ja vaivaan joudutaan hakemaan lääkärin tai terapeutin apua, myös lyhyt kipua lievittävä lääkehoitojakso saattaa olla tarpeen. Toisinaan on myös luovuttava raskaimmista työtehtävistä, kunnes tulehdus on lievittynyt.
”Ikäihmisiä vaivaavat selkäongelmat, jotka ilmenevät erityisesti seisoessa ja kävellessä, saattavat olla merkki erilaisista selän kulumista ja ahtaumista, jotka puolestaan aiheuttavat jalkahermojen toimintahäiriöitä. Näissä tapauksissa on syytä hakeutua tarkkoihin tutkimuksiin, sekä saada ohjeet oireiden lievittämiseen.

Hyvä uutinen on, että 90 % selkäkivuista paranee! Aikaa voi tosin kulua muutamia viikkoja, joten kärsivällisyyttä tarvitaan. Akuutit vaivat häviävät usein nopeasti, mutta krooniset vaivat vaativat hieman enemmän omaa aktiivisuutta ja usein myös ulkopuolista apua.
Paranemisessa ratkaisevassa asemassa on oma asenteesi ja aktiivisuutesi. Ulkopuolinen apu auttaa vain silloin, kun itse ottaa aktiivisen roolin. Murehtimista, masennusta ja eristäytymistä kannattaa välttää – se vain pahentaa tilannetta.

Selkäkivun aiheuttajaa voidaan yrittää selvittää röntgenkuvauksella, mutta oikea syy selviää ainoastaan 1/2500 tapauksessa ja magneettiröntgenin näyttämistä löydöksistä 2/3 ei aiheuta oireita.

Makuuasento pahentaa yleensä selkäkivun oireita. Yhtenä poikkeuksena on iskiaksen väliaikainen hoito, johon makuullaolo saattaa auttaa. Normaalisti selkävaivoissa kuntoilun ja liikunnan jatkaminen on erittäin suositeltavaa vaivoista huolimatta. Tarvittaessa liikkumista ja liikuntaa voi helpottaa kipulääkityksellä.
Aktiiviset hoitomuodot, kuten ammattitaitoisen terapeutin suorittama manipulaatiohoito, hieronta, akupunktio, pilates, McKenzie ja jooga tehostavat vaikutuksia ja auttavat jatkamaan aktiivista elämää. Mikäli hoidon tulokset eivät ala näkyä 8-10 hoitokerran jälkeen, kannattaa miettiä terapia/hoitomuodon muutosta.

Muista!
Selkäkivun paranemisennuste on erinomainen – 90 % paranee.
Kuntoutumisaika voi kestää muutamia viikkoja.
Pienet elämäntapamuutokset saattavat osoittautua tehokkaiksi. Esim. ryhdinkorjaus, ergonomia, uudenlainen harjoittelu ja oma suhtautuminen ongelmaan.

Voi hyvin!

Tehokkaita selkätuotteita