Raskaana olemisen ei tarvitse tuntua raskaalta

Tukisukkien käyttö helpottaa raskausaikaa

Näin aluksi täytyy todeta, että miehenä raskausajan hyvinvoinnista kirjoittaminen ei ole se kaikkein helpoin aihe. Verenkierto-ongelmien asiantuntijana olen kuitenkin vuosien aikana auttanut niin monta raskaana olevaa naista, että rohkenen antaa aiheeseen omat vinkkini.

Otetaanpa tähän hieman ammatillista faktaa siitä, mitä odottavan äidin kehossa tapahtuu.
Hormonaaliset muutokset ja kasvava vatsa aiheuttavat merkittävää painetta lantion alueen verenkierrossa. Verenkiertohäiriöitä voi syntyä sekä pintaverenkierrossa että isoissa laskimoissa. Iholle voi ilmestyä ns. verkkosuonia (näkyviä, sinertäviä pieniä suonia), suonikohjuja, turvotusta tai vähäisiä muutoksia ihon värissä ja rakenteessa. Lisääntyneestä paineesta aiheutuvia oireita ovat turvotuksen ja suonikohjujen lisäksi mm. väsymys ja särky. Moni odottava nainen ajattelee näitä harmillisina, raskauteen kuuluvina oireina, jotka on vain kestettävä. Ei tarvitse, eikä pidä, sanon minä!

Ensinnäkin, oireita on erittäin tärkeää hoitaa, koska hoitamattomana ne saattavat johtaa vakaviin seurauksiin. Turvotus heikentää verenkiertoa ja ravinteiden imeytymistä mikä johtaa vähitellen ihomuutoksiin ja pahimmassa tapauksessa myöhemmin ikääntyessä jopa säärihaavan syntyyn. Laskimoiden sisäinen paine kasvaa raskauden edetessä ja on raskauden lopulla kolminkertainen normaaliin verrattuna. Myös laskimotukosten, eli veritulpan, riski kasvaa merkittävästi, ja on jopa nelinkertainen raskauden aikana.

Toiseksi, vaikka oireet eivät johtaisikaan vakaviin sairauksiin tai ongelmiin, ovat ne taatusti epämukavia. Jos keskimääräinen lapsiluku/nainen hipoo kahta, on raskauspäivien määrä keskimäärin yhdellä naisella yli 500. Siksi itsestään kannattaa pitää mahdollisimman hyvää huolta raskauden jokaisena päivänä.

Minkälainen hoito sitten tehoaa oireisiin? Medisox Mamma -tukisukat tarjoavat mukavaa, mutta tehokasta tukea jalkojen verenkierrolle koko raskauden ajan, ja vielä sen jälkeenkin. Sukat edistävät verenkiertoa ja ennaltaehkäisevät turvotusta ja suonikohjuja. Ensimmäisen kompressioluokan (15-21 mmHg) polvipituiset tukisukat sopivat lieviin oireisiin ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Mikäli oireet ovat vaikeampia, kannattaa valita toisen kompressioluokan (23-32 mmHg) tukisukka. Parhaimman tuloksen saavuttamiseksi tukisukkia kannattaa käyttää koko raskauden ajan ja niiden käyttämistä on hyvä jatkaa jonkin aikaa vielä raskauden päätyttyäkin. Synnytyksen jälkeen laskimopaine jaloissa laskee ja useimmiten suonikohjutkin häviävät. Komplikaatiot ovat harvinaisia, jos olet pitänyt huolta jalkojesi terveydestä.

Tukisukkien käytön lisäksi voit tehdä muutakin. Kevyt liikunta aktivoi pohjelihaspumppua ja parantaa verenkiertoa. Kävely, uiminen, jumppa tai joogaaminen kannattaa. Jalkojen lepuuttaminen on myös tärkeää, ja jokaista seisomaasi tuntia kohti jalkoja pitäisi lepuuttaa 15 minuutin ajan. Hyvä keino on myös nostaa vuoteen jalkopäätä noin sentillä jokaista päivän aikana seisomaasi tuntia kohden.

Voi hyvin!
David
Naprapaatti, yrittäjä