Näin suunnistat tukisukkaviidakossa

On monta seikkaa, jotka tulee huomioida terveystuotteita, kuten tukisukkia, valittaessa.

Yli 30 vuoden kokemuksella terveysalalta voin todeta, että alalla on näiden vuosien aikana tapahtunut paljon – sekä parempaan että valitettavasti myös huonompaan suuntaan.

Kun tukisukat tuotiin markkinoille kauan sitten, ne muistuttivat kumisukkia ja niitä käyttivät pääasiassa vanhemmat naiset jalkojen verenkierto-ongelmien hoidossa. Uudet valmistustekniikat ja materiaalit ovat parantaneet käytettävyyttä merkittävästi ja tuoneet tukisukkien kiistattomat edut yhä useamman kuluttajan ulottuville.

Nykyään tukisukkia käytetään jalkojen verenkiertohäiriöiden ja veritulppien ennaltaehkäisyyn sekä jalkojen turvotuksen ja suonikohjujen ehkäisyyn. Vanhemmille naisille tarkoitetusta tuotteesta on tullut lähes kaikille soveltuva hyödyke. Kauniit värit, tyylikkäät mallit ja raikkaat pakkaukset puhuttelevat niin naisia kuin miehiä ikään katsomatta.

Markkinat unohtavat kuitenkin valitettavan usein, että tukisukkien tulisi täyttää lääketieteelliset painevaatimukset. Vain oikeanlainen paine takaa tuotteen hyödylliset ominaisuudet. Kaikki tukisukista tehdyt tieteelliset tutkimukset painottavat oikean paineen merkitystä, jotta tuotetta olisi turvallista käyttää.

Tukisukkia voi tänään ostaa miltei kaikkialta. Niitä nimitetään yleisesti tukisukiksi tai kompressiosukiksi. Harvat valmistajat tuovat kuitenkaan esille tuotteen tarkkaa kompressiota, ja jos niin tekevätkin, ne eivät aina ole sitä tasoa, joka vaaditaan, jotta sukilla katsottaisiin olevan lääketieteellistä vaikutusta.

Olen vuosien varrella törmännyt täysin väärin valmistettuihin tukisukkiin
, sekä liian vähäisellä paineella myytäviin sukkiin että sellaisiin, joiden paine ylittää sallitun. Lisäksi useissa tukisukkina myytävissä tuotteissa ei ole asteittain polvea kohti laskevaa painetta, jota lääketieteellisiltä tukisukilta edellytetään.

Lääkärisi on saattanut suositella sinulle tukisukkien käyttöä, mutta jos hankit vääränlaisen tuotteen, se päätyy helposti roskakoriin ja lääkärin suosittelema hoito jää toteutumatta. Siksi on erittäin tärkeää, että valitaan heti juuri oikeanlainen, laadukas tuote.

Halutun lääketieteellisen vaikutuksen saavuttamiseksi paineen tulee olla 15–21 mmHg. Tällaista painetta ei saavuteta kovin ohuella materiaalilla. Ohuissa naisten sukissa paksuus ilmoitetaan deniereinä. Riittävän paineen aikaan saamiseksi sukan paksuuden on oltava vähintään 140 denieriä. Ohuemmat sukat, kuten 70 tai 40 denieriä, voivat toki antaa jonkin verran painetta, mutta se on kaukana siitä, mihin pitäisi pyrkiä riittävän lääketieteellisen vaikutuksen saavuttamiseksi.

Mutta mistä asiakas voi tietää, mikä on oikein, turvallista ja toimivaa, kun kaikkia kutsutaan tukisukiksi?
Riittävän paineen lisäksi sukka tulee kutoa siten, että paine on aina suurin nilkassa ja pienenee vähitellen polvea kohti.
Valitettavasti markkinoilla on suuri määrä tukisukkia, joiden resori tuottaa monta kertaa suuremman paineen kuin mitä paine on nilkan kohdalla. Näin sukat pysyvät ylhäällä. Näissä tapauksissa sukista tulee kuitenkin suorastaan vaaralliset käyttää, koska ne heikentävät verenkiertoa polvissa toisin kuin on tarkoitus.

Riippumatta siitä, mistä ostat tukisukat – tavaratalosta, autotarvikeliikkeestä, verkosta tai apteekista – lue tuoteseloste huolellisesti! Varmista, että niissä on riittävä paine tarkoitukseesi ja että se on polvea kohden vähenevä. Valitettavasti termi ”tukisukka” ei takaa oikeaa laatua ja tarkoitusta.


Jos sinulla on kysyttävää tukisukista ja sinulle sopivimmista tuotteista, ota yhteyttä tai tai tutustu infopaketteihimme, jotka löytyvät täältä:

https://www.preston.fi/tukisukat