Onko normaalia, että jalkojen väri muuttuu, kun ikäännymme?

Ymmärrämme toki kaikki, että kehomme muuttuu ikääntyessämme. Ihomme rypistyy ja ryhtimme heikkenee. Emme voi välttää kaikkia muutoksia, halusimmepa tai emme.

Monet iäkkäämmät ihmiset huomaavat, että jalkojen iho alkaa paksuuntua, hilseillä ja muuttaa väriään. Aluksi jalat saattavat punoittaa hieman, ja ajan myötä ilmestyy myös ruskeita ja sinipunaisia laikkuja iholle. Onko tämä normaalia? Ei, tällaiset ihomuutokset viittaavat siihen, että laskimopaine on kohonnut, mikä voi johtua laskimoiden läppien löystymisestä ja paineen lisääntymisestä pinnallisissa verisuonissa, mikä aiheuttaa jalkojen turpoamista.

Jalkojen turpoaminen ajoittain on varsin yleistä ihmisillä, jotka seisovat, istuvat ja kävelevät paljon. Nuoremmat, jotka liikkuvat enemmän hyväksyvät yleensä sen, että jalat voivat turvota hieman työpäivän jälkeen, mutta seuraavana aamuna kaikki on taas kunnossa. On kuitenkin hyvä tietää, että juuri tässä vaiheessa turvotuksen ennaltaehkäisy olisi tärkeää ongelmien ehkäisemiseksi vastaisuudessa.

Kun jalat turpoavat, nestettä kerääntyy solujen väliin, mikä aiheuttaa solujen etääntymisen toisistaan. Tämä heikentää solujen jatkuvaa ravintoaineenvaihduntaa. Jos solut eivät saa tarpeeksi happea ja ravintoaineita verenkierrosta, ihon kunto muuttuu ajan kuluessa ja huomaamme erilaisia ihomuutoksia.

On tärkeää liikkua, jotta pohjelihakset jaksaisivat auttaa laskimoiden läppäjärjestelmää ylläpitämään verenkiertoa. Ensimmäisten väsymyksen ja turvotuksen oireiden ilmetessä suositellaan käytettäväksi lääketieteelliset vaatimukset täyttäviä tukisukkia (esim. Medisox, Juzo  tai Relaxsan) mahdollisten ongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Jos oireita ja ihomuutoksia on jo kehittynyt, verisuonikirurgi voi ehdottaa ongelman korjaamista esimerkiksi laserin, vaahtohoidon tai muun kirurgisen toimenpiteen avulla. Näitä hoitoja tehostetaan useimmiten kompressiosukilla optimaalisen hoitotuloksen saavuttamiseksi.

www.preston.fi/tukisukat