Är det vanligt att benen ändrar färg när man åldras?

Vi är alla väl medvetna om att våra kroppar ändras när vi blir äldre. Huden blir rynkigare och vår kroppshållning tenderar att bli mera ihopsjunken. Hela vår kropp drabbas mer eller mindre av förändringar om vi så vill det eller ej.

Många äldre upptäcker att benens hud blir lite tjockare, börjar fjälla och ändrar färg. Till att börja med blir benen lite rödaktiga men med tiden framträder bruna och blålila hudområden.
Är detta normalt? Nej, dylika hudförändringar tyder på att man har ett förhöjt ventryck som kan bero på att venernas klaffsystem blivit förslappade och att trycket även ökar i de ytliga kapillärerna och gör att benen svullnar.

Att benen svullnar emellanåt är relativt vanligt hos personer som står, sitter och går mycket. Medan man är yngre och rör på sig mycket accepterar många att benen kan vara lite svullna efter en arbetsdag, men följande morgon är det ok igen. Tyvärr är det just i detta skede som man borde förebygga denna svullnad.

När benen sväller samlas vätska mellan cellerna och gör att cellerna distanseras från varandra. Detta försvårar det viktiga näringsutbytet som kontinuerligt skall ske på cellnivå. Om cellerna inte får tillräckligt med syre och näring via blodet förändras med tiden huden och när vi blir äldre upptäcker vi diverse hudförändringar.

Därför är det så viktigt att röra på sig för att vadmusklerna skall hjälpa venernas klaffsystem hålla igång cirkulationen.

Vid första symptom på trötthet och svullnad rekommenderas att man använder stödstrumpor som uppfyller medicinska krav (t.ex. Medisox, Juzo eller RelaxSan) för att motverka framtida bekymmer.

Om man redan utvecklat symptom och hudförändringar kan en kärlkirurg ta ställning till om man kan åtgärda problemet med t.ex. laser, skum eller annan typ av operation. Dessa behandlingar kompletteras oftast med kompressionsstumpor för att uppnå optimalt behandlingsresultat.