När foten gör ont.

Under min 20 år långa verksamhetsperiod som naprapat mötte jag många patienter som hade problem med sina fötter. Den kliniska undersökningen tog alltid start från att analysera fotens uppbyggnad, eftersom foten utgör basen för hela kroppen.  Jag försökte beakta hela kroppens uppbyggnad och funktion oavsett vilket problem patienten sökte för.

Fotens anatomiska uppbyggnad är ett arkitektoniskt mästerverk bestående av en massa småben, ligament, muskler, leder och nerver. Alla dessa delar borde fungera i samklang för att foten skall må bra.


I vår värld stänger vi in hela denna funktionella helhet i en alltför ofta trång sko av dålig kvalitet, vilket påverkar fotens funktion negativt. Vi går miste om den muskulära träning som uppstår när vi går barfota. Resultatet blir att både rörlighet, styrka och stabilitet i foten försämras. Eftersom foten bär upp hela vår kroppstyngd överbelastas fotens strukturer även vid övervikt och graviditet.

Fotens valv utgör en viktig stötdämpande funktion samtidigt som de ger foten den spänst som behövs för ett normalt gångmönster. Vi behöver en frisk fot för att kunna röra oss normalt.

En konstant belastning på foten bidrar till att fotens struktur med tiden förändras. Hormonella orsaker gör att ledbanden blir lösare och foten tenderar få en bredare form. Har man haft skonummer 37 i sin ungdom är det inte ovanligt att man har skonummer 39-40 som äldre. Detta är något svårt att acceptera för många och man fortsätter klämma in sina fötter i alltför trånga skor.

Skomodet är tyvärr inte heller gynnsamt för fotens anatomi. Bekvämlighet och fotriktighet får ofta ge vika för design.

När foten drabbas av problem får vi svårt att röra oss normalt. En haltande gång ger felbelastning i knä, höft, rygg och slutligen hela vägen upp i nacken. Därför är det viktigt att inte nonchalera och acceptera smärtor i fötterna.

Vanliga besvär.

Plattfot kan vara medfödd eller förvärvad. Har man plattfot är stötupptagningsförmågan och spänsten i foten nedsatt. Detta bidrar till att kroppens övriga leder som knä, höft och rygg får ta upp en del av de stötar som uppstår när vi rör på oss, vilket sliter på lederna.

Pronation
Det längsgående fotvalvet kan även sjunka ner och det bidrar till att knäleden vrids inåt och framkallar en större belastning på insidan av knäleden (genu valgum  – kobenthet) Man kan utveckla belastningssmärtor och överbelastning på bl.a. menisk och ledband.

Supination
När man belastar utsidan av foten och det yttre längsgående fotvalvet sjunker ner. Det påverkar knäleden så att knäet vrids utåt (genu varum – hjulbenthet).

Hälsporre
är en inflammation av plantar fascians infästning under hälbenet. Detta kan vara smärtsamt och kan med tiden leda till att det bildas broskpålagring på senfästet. Orsaken är ofta en överbelastning på fotsulans muskulatur och ledband vilket kan uppstå bl.a. p.g.a. nedsjunkna längsgående fotvalv.

Hallux Valgus
är när stortåns grundled är överbelastad och förorsakar med tiden en öm knöl på insidan av stortån.  Samtidigt börjar stortån vika sig utåt mot de andra tårna. Hallux valgus kan vara ärftligt, men beror ofta på en långvarig felbelastning av foten.

Hammartå
drabbar de mellersta tårna som dras uppåt för att skapa rum åt t.ex. ett hallux valgus problem. Problemet ger upphov till förhårdnader som påverkar gången och det blir svårt att hitta passliga bekväma skor.

Mortons neurom
orsakas av att det främre fotvalvet sjunker ner och de nerver som försörjer tårna hamnar i kläm. Detta kan ge upphov till invalidiserande smärta.

Höga fotvalv
kan även ge problem eftersom valvet är stelt och sviktar inte på samma sätt som ett normalt fotvalv. Här finns även risk att överbelasta övriga leder p.g.a. nedsatt stötdämpning. Det brukar även vara lite knepigt att hitta bekväma rymliga skor.

Trauma
Stukningar av vristen leder ofta till att ledbanden blir uttänjda och man får en viss instabilitet i foten. Det kan bidra till att man vrickar foten lätt igen. Därför är det viktigt att man tränar upp muskelkoordination och balans i foten efter diverse trauman.

Benlängdsskillnad
förekommer hos ca 10% av befolkningen. En benlängdsskillnad ger upphov till en snedbelastning av hela bäckenområdet och gör att ryggraden försöker kompensera snedheten.

Sjukdomar
Olika sjukdomstillstånd kan även drabba fötterna.  Allt från gikt, reuma, diabetes, lymfatisk svullnad, cirkulationsproblem och neurologiska sjukdomar kan även påverka fotens funktion.

 

Hålfotsinlägg

Fotens funktion är så pass viktig för hela kroppen att man inte borde nonchalera problemen. Har man möjlighet att förebygga och motverka felbelastning skall man definitivt göra det. Ju tidigare i ålder man börjar desto bättre.

En bra lösning för många besvärande fötter är hålfotsinlägg. Det finns en uppsjö av olika sorters inlägg. Allt från vanliga sulor, stötupptagande, sportsulor, flytande gel osv. Sedan finns det inlägg som är gjorda för att korrigera olika felbelastningar och felställningar. Vissa inlägg special tillverkas av ortopedtekniker medan andra tillverkas utgående från en normalsula där man limmar diverse kilar för att påverka fotens belastningsvinklar. Själv samarbetade jag med ortopedtekniker under många år och upplevde formgjutna inlägg som ett bra alternativ.

Allt sedan dess har jag varit på jakt efter någon form av standardiserat hålfotsinlägg som kunde stöda upp fotens normala strukturer och på så sätt minska felbelastning och besvär. Eftersom jag själv är i behov av inlägg har jag personlig erfarenhet av olika produkter.

Nu har jag hittat ett sortiment med inlägg som uppfyller mina egna krav. Därför kan jag varmt rekommendera NovaPed Sport och Businessmodeller. NovaPed tillverkas av tyska Schein och är ett utmärkt ortopediskt hålfotsinlägg som kan användas i både sportskor, promenadskor och festskor. Business modellerna finns som både dam och herrmodell. Man kan lätt forma inlägget med sax för att få perfekt passform i skon. Upplever man att inlägget på något sätt är obekvämt kan man värma inlägget med t.ex. en fön och själv påverka den standardiserade formen.

Foten är som sagt en invecklad och mycket viktig del av vår kropp. Det finns otaliga experter och teorier gällande fotens funktion. Jag har i denna artikel enbart nuddat vid de tillstånd som jag anser ha en praktisk betydelse.

Bildmaterialet är hämtat ur Skador inom idrotten (Peterson, Rehnström) och Alaraajojen rakenne, toiminta ja kävelykoulu ( Ahonen, Sandström, Laukkanen…)

David Strömbäck
naprapat
CEO Napra-Rehab

 

Ortpediska hålfotsinlägg