Lentosukka voi pelastaa matkasi – tai joskus koko elämän

Veritulppariski kasvaa, kun istut pitkään paikallaan

Tuttavani, joka matkustaa työssään paljon, havahtui Hong Kong-Helsinki -lennon jälkeen outoon tunteeseen vasemmassa pohkeessa. Jalka ei varsinaisesti ollut kipeä, mutta arkuus ja pieni puristava tunne ei hävinnyt levolla eikä liikunnalla. Jokin kaukainen aavistus sai hänet ottamaan yhteyttä lääkäriin. Onneksi, sillä lääkäri totesi nopeasti, että kyseessä on veritulppa.

Tuttavani on nelikymppinen, perusterve ja säännöllisesti liikuntaa harrastava mies, jolle jalan oireiden osoittautuminen veritulpaksi oli aikamoinen yllätys. Fakta kuitenkin on, että istuttaessa yli 5 tuntia, veritulppariski nelinkertaistuu, olipa kyseessä sitten kuinka nuori ja terve henkilö tahansa. Yli kymmenen tunnin lennon aikana tuttavani oli nukkunut makeasti, eivätkä laskimoiden läpät olleet päässeet toimimaan kunnolla. Onneksi veritulppa saatiin hoidettua, ja tuttavani voi jälleen matkustaa normaalisti. Lääkäri antoi kuitenkin tiukan suosituksen käyttää aina lääkinnällisiä lentosukkia, kun edessä on pitkä lento, tai muuten pitkä paikallaan istuminen.

Valitse lääkinnällinen lentosukka

Hoitoalan ammattilaisena olen perehtynyt verenkierto-ongelmiin ja huomannut, että oikeanlaisen sukan valinta ei aina ole kovin yksinkertaista. Ensinnäkin, on tärkeä varmistaa, että kyseessä todella on lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitettu tukisukka. Erona moniin lentosukka-nimikkeellä myytäviin tuotteisiin on, että ne eivät pelkästään lisää matkustusmukavuutta, vaan parantavat verenkiertoa luomalla painetta oikeissa kohdissa jalkojen suoniin. Lääkinnällisessä sukassa kompressiopaine kohdistuu oikein niin, että paine on suurimmillaan nilkan kohdalla ja laskee tasaisesti siirryttäessä jalassa ylöspäin. Prestonin lääkinnällisten lentosukkien kompressioluokka on 1, mikä tarkoittaa 15-21 mmHg:n kompressiopainetta. Veritulppien ennaltaehkäisyssä oikea kompressioluokka on ratkaisevaa, joten ole tarkkana, kun valitset sukkaa tähän tarkoitukseen.

Jotta paine kohdentuu oikeaan paikkaan, pitää sukan olla juuri oikeankokoinen. Älä siis lankea onesize-harhaan, sillä yksi koko ei todellakaan sovi kaikille, kun kyse on lääkinnällisestä tukisukasta. Mukavuuden ja jalkojen terveyden kannalta kannattaa valita sukka, joka on valmistettu hengittävästä ja kosteutta poistavasta materiaalista.

www.preston.fi/tukisukat

Vaikuta itse matkasi onnistumiseen

Valitettavasti hyväkään lentosukka ei kokonaan poista veritulpan riskiä. Siksi kannattaa myös jaloitella säännöllisesti, juoda runsaasti nesteettä (ei alkoholia) ja tarkkailla omia tuntemuksia. Lentosukat voi pukea jalkaan aina, kun tietää joutuvansa istumaan pitkään, olipa aiemmin ollut verenkierto-oireita tai ei.

Ja vielä tärkeä vinkki! Jos tunnet pitkän istumisen jälkeen jalassasi puristusta, painetta, arkuutta tai muita epätavallisia tuntemuksia, mene välittömästi lääkäriin. Älä yritä lievittää oireita liikunnalla, sillä pahimmassa tapauksessa liikunta aktivoi laskimossa olevan tukoksen liikkeelle.

Hyvää matkaa!
David
Naprapaatti, yrittäjä

Tuotteet lentomatkalle