Flygstrumpan kan rädda din resa – och ibland kan den till och med rädda livet på dig

Risken för blodpropp ökar när du sitter länge på ställe.

En bekant till mig som reser mycket i jobbet fick plötsligt en konstig känsla i vänstra vaden efter en flygresa från Hong Kong till Helsingfors. Det gjorde egentligen inte särskilt ont, men vaden var lite öm och den tryckande känslan försvann inte trots vila och motion. Som tur var anade min bekant oråd och tog kontakt med en läkare. Läkaren kunde snabbt konstatera att det handlade om en blodpropp.

Den här personen är i 40-årsåldern, han är frisk och motionerar regelbundet, så blodproppen kom som en total överraskning. Det är ändå ett beklagligt faktum att oberoende av hur ung och frisk man är, så blir risken för blodpropp fyra gånger högre när man sitter längre än fem timmar i sträck. Medan min bekant sov sig igenom den tio timmar långa flygningen hade de små klaffarna i blodkärlen inte kommit åt att fungera ordentligt. Som tur var fick han behandling och kan nu resa normalt igen. Läkaren gav ändå en sträng rekommendation om att i framtiden alltid använda medicinska flygstrumpor vid långa flygningar, eller andra situationer när man sitter länge på ställe.

Välj en medicinsk flygstrumpa

Efter att ha jobbat kompressionsprodukter under många år har jag kunnat konstatera att det inte är särskilt lätt att välja rätt sorts flygstrumpa. För det första är det viktigt att försäkra sig om att det faktiskt handlar om en stödstrumpa för medicinskt bruk. Det finns många produkter som säljs under benämningen flygstrumpa, men som egentligen inte minskar risken för blodpropp. För att strumpan ska fungera ska den åstadkomma ett tryck på rätt ställe i benens blodkärl. Medicinska strumpor skapar ett kompressionstryck så att trycket är störst vid vristen och avtar mot knäet. Våra medicinska flygstrumpor har kompressionsklass 1, vilket innebär ett tryck på 15-21 mmHg. För att förebygga blodpropp är det avgörande att ha rätt sorts strumpa, så var noga när du väljer modell.

För att trycket ska komma på precis rätt ställe måste strumpan vara av rätt storlek. Onesize är därför verkligen ingen bra idé när det gäller flygstrumpor, för det finns ingen chans att en modell skulle passa alla. För att strumpan ska vara bekväm att använda lönar det sig också att välja en modell som är tillverkad av ett material som andas och leder bort fukten.

Du kan själv påverka välmåendet på flyget

Tyvärr kan inte ens den bästa strumpan ta bort risken för blodpropp helt och hållet. Därför lönar det sig också att röra på sig regelbundet under flygningen, att dricka mycket (ingen alkohol dock) och känna efter hur det känns under resans gång. Det är skäl att alltid ta på sig flygstrumporna då man vet att man kommer att sitta länge, oberoende om man haft cirkulationsproblem tidigare eller inte.

Till sist ännu ett viktigt tips – gå genast till en läkare om du känner tryck, ömhet eller en annan ovanlig känsla i benet. Försök inte bota symtomen med motion, för i värsta fall blir följden att blodproppen lossnar och börjar röra sig i blodomloppet.

Trevlig resa!

David
Naprapat, företagare

Produkter för flygresan