Att vara gravid behöver inte kännas tungt

Stödstrumpor är till stor hjälp när du väntar barn.

Allra först måste jag säga att det känns lite svårt att utge sig för att vara expert på graviditeter när man är man. Men jag vågar mig ändå på att ge mina bästa tips i ämnet, eftersom jag jobbat med blodcirkulationsproblem under många år och hjälpt många gravida kvinnor.

Först lite fakta om vad som händer i den gravida kvinnans kropp. Hormonella förändringar och den växande magen orsakar ett betydande tryck på blodcirkulationen i bäckenet. Det kan uppstå störningar både i de ytliga små blodkärlen och i de stora blodådrorna. Vanliga problem är så kallade spindelvävskärl (ytliga små blåaktiga blodkärl), åderbråck, svullnad eller små förändringar i hudens färg och struktur.
När trycket blir högre kan också andra problem uppstå vid sidan av svullnad och åderbråck – bland annat trötthet och värk. Många gravida kvinnor tänker att det här är otrevliga men oundvikliga saker som hör till en graviditet, som man bara måste stå ut med. Men enligt mig behöver man absolut inte stå ut med dem!

För det första är det viktigt att behandla symtomen eftersom de annars kan ha allvarliga följder. Svullnad försämrar blodcirkulationen och upptaget av näringsämnen, vilket på sikt leder till förändringar i huden och i värsta fall till bensår när man blir äldre. Trycket i blodådrorna ökar ju längre graviditeten fortskrider och i slutet av graviditeten är trycket till och med tre gånger högre än normalt. Också risken för blodpropp ökar – den är fyra gånger högre under en graviditet.

För det andra är symtomen garanterat otrevliga, också om de inte skulle leda till allvarliga sjukdomar. Finländska kvinnor föder i medeltal strax under två barn vilket betyder att de i genomsnitt är gravida i mer än 500 dagar. Därför lönar det sig att ta hand om sig själv under graviditeten.

Hur kan man då motverka symtomen? Medisox Mamma kompressionsstrumpor erbjuder effektivt stöd för blodcirkulationen under hela graviditeten, och också efter att barnet är fött. Strumporna underlättar blodcirkulationen och motverkar svullnad och åderbråck.
En knästrumpa av kompressionsklass 1 (15-21 mmHg) passar vid lindriga besvär. Om symptomen är svårare lönar det sig att använda en strumpa av kompressionsklass två (23-32 mmHg). För att få bästa möjliga resultat lönar det sig att använda strumporna under hela graviditeten, och det är också en bra idé att fortsätta användningen en tid efter att barnet är fött. Efter förlossningen sjunker trycket på ådrorna i benen och åderbråcken kan ofta försvinna helt. Om du har tagit hand om dina ben under graviditeten är komplikationer sällsynta.

 

Förutom att använda stödstrumpor finns det också annat man kan göra för att motverka besvären. Lätt motion aktiverar muskel-vadpumpen i benen och effektiverar cirkulationen, så promenera, simma, jumpa eller gå på yoga. Det är också viktigt att vila benen – för varje timme du stått borde du vila benen i 15 minuter. Ett bra tips är att höja fotändan av sängen med en centimeter för varje timme du stått under dagen.

Ha en skön graviditet!

David
Naprapat, företagare