Kun jalkaan sattuu.

Minun 20 vuotta kestäneen naprapaattiurani aikana tapasin useita potilaita, joilla oli vaikeuksia jalkojensa kanssa. Kliininen tutkimus aloitettiin aina analysoimalla jalan rakenne, koska jalka on koko vartalon peruskivi. Yritin ottaa huomioon koko vartalon rakenteen ja toimivuuden huolimatta siitä, mihin vaivaan potilas tuli hakemaan apua.

Jalan anatominen rakenne on arkkitehtuurinen mestariteos sisältäen paljon pieniä luita, nivelsiteitä, lihaksia, niveliä ja hermoja. Kaikkien näiden osien olisi toimittava sopusoinnussa, jotta jalka voisi hyvin.

Meidän nykymaailmassamme suljemme tämän toimivan kokonaisuuden aivan liian usein ahtaisiin, huonolaatuisiin kenkiin, jotka haittaavat jalan toimivuutta. Jäämme vaille lihastreeniä, jonka saa paljasjaloin kävelystä. Tuloksena tästä jalan liikkuvuus, voima ja vakaus heikkenevät. Myöskin liikalihavuus ja raskaus rasittavat jalan rakenteita, koska jalka kannattelee meidän kehomme koko painoa.

Jalkaholvi on tärkeä iskunvaimennin samalla kun se antaa jalalle sen jäntevyyden, jota tarvitaan normaaliin askellukseen. Tarvitsemme terveet jalat pystyäksemme liikkumaan normaalisti.

Jatkuva jalkaan kohdistuva rasitus aiheuttaa ajan kuluessa muutoksia jalan rakenteeseen. Hormonaaliset syyt aiheuttavat nivelsiteiden löystymisen ja jalkaterän levenemisen. Jos on ollut kengän koko 37 nuoruudessa, niin ei ole ollenkaan epätavallista, että vanhempana kengän koko on 39-40. Tämän hyväksyminen on monille vaikeaa ja he jatkavat jalkojensa tunkemista liian ahtaisiin kenkiin.

Kenkämuoti ei valitettavasti myöskään ole suotuisa jalan anatomialle. Mukavuus ja istuvuus saavat liian usein antaa tilaa muotoilulle.

Meidän on vaikea liikkua normaalisti, jos jalkoihin tulee ongelmia. Ontuva käynti rasittaa polvia, lantiota, selkää ja aina ylös niskaan asti. Siksi on tärkeää, ettei ole piittaamatta ja hyväksy jalkakipuja.

Tavallisimmat vaivat

Lättäjalat
ovat joko perityt tai itse aiheutetut. Lättäjalkaisella jalan iskunvaimennus ja jalan jänteikkyys ovat huonontuneet. Tästä johtuen liikkuessamme vartalon muut nivelet, kuten polvet, lantio ja selkä, saavat ottaa vastaan suuren osan iskuista ja tämä rasittaa niveliä.

Pronaatio
Jalka voi myös painua sisäänpäin aiheuttaen polvinivelen vääntymistä sisäänpäin sitä rasittaen (genu valgum – pihtipolvisuus). Tämä voi aiheuttaa rasituskipua ja -vammoja mm. nivelkierukassa ja nivelsiteissä.

Supinaatio
Jalan ulkoreunan rasitus ja ulommaisen pitkittäisholvin laskeuma. Aiheuttaa polvinivelen vääntymistä ulospäin (genu varum – länkisäärisyys)

Luupiikki
on jalkapohjan kalvojänteen tulehdus kantapään alla. Tämä voi olla erittäin kivulias ja voi ajan myötä aiheuttaa jännetupin rustottumisen. Syynä on usein jalkapohjan lihasten ja nivelsiteiden ylirasitus, joka voi olla seurausta pitkittäisholvin laskeumasta.

Vaivaisenluu
eli Hallux Valgus on nimike, kun isovarpaan tyvinivel on ylirasittunut aiheuttaen kipeän patin isovarpaan sivuun samalla kun isovarvas alkaa kääntymään muita varpaita vasten. Hallux valgus voi olla perinnöllistä, mutta johtuu usein myös pitkäaikaisesta jalan ylikuormituksesta.

Vasaravarvas
on varpaiden virheasento, jossa keskimmäiset varpaat vääntyvät ylöspäin esim. Hallux Valgus ongelman vuoksi. Tämä vaiva aiheuttaa varpaiden nivelten jäykistymistä vaikuttaen kävelyyn ja vaikeuttaa sopivien mukavien jalkineiden löytymistä.

Mortonin neurooma
aiheutuu etummaisen holvikaaren laskeumasta, jolloin varpaita säätelevät hermot joutuvat puristuksiin. Tämä voi johtaa invalidisoivaan kipuun.

Korkea jalkaholvi
voi myöskin aiheuttaa ongelmia koska holvikaari on jäykkä eikä jousta samalla tavoin kuin normaali jalkaholvi. Tässä on myöskin riskinä muiden nivelten ylikuormitus alhaisen iskunvaimennuksen vuoksi. Voi myös olla vaikeaa löytää sopivia mukavia kenkiä.

Nilkan nyrjähdykset
ja venähdykset johtavat usein nivelsiteiden venymiseen, jolloin jalasta tulee epävakaa. Tämä voi helposti aiheuttaa jalan nyrjähtämisen uudelleen. Siksi on tärkeää treenata jalan lihaskoordinaatiota ja tasapainoa erilaisten vammojen jälkeen.

Jalkojen pituuseroja
esiintyy noin 10 %:lla väestöstä. Erovaisuus jalkojen pituudessa aiheuttaa koko lantion alueen vinoutumisen, jolloin selkäranka yrittää korjata vinoasentoa.

Muut sairaudet
Nämä ovat vain pieni osa erilaisista mahdollisista jalkaongelmista. Myös erilaiset sairaudet voivat vaikuttaa jalkoihin. Esim. kihti, reuma, diabetes, lymfaattinen turvotus, verenkiertohäiriöt ja erilaiset neurologiset sairaudet voivat vaikuttaa jalkojen toimintaan.

 

Tukipohjalliset

Jalkojen toimivuus on niin tärkeää koko vartalolle, että ongelmia ei pidä sivuuttaa. Jos on mahdollista ennaltaehkäistä väärää kuormitusta, niin se kannattaa ehdottomasti tehdä. Mitä nuorempana sen aloittaa, niin sitä parempi.

Yksi hyvä ratkaisu monille jalkavaivoille on tukipohjalliset. Erilaisia pohjallisia löytyy lukemattomat määrät. Kaikkia tavallisista pohjallisista iskua vaimentaviin, urheilupohjallisiin, nestemäisiin geelipohjallisiin jne. Sitten on myöskin pohjallisia, jotka on valmistettu korjaamaan erilaisia ylikuormitus- ja virheasentoja.

Jotkut pohjalliset ovat ortopediteknikoiden erikoisvalmistamia, kun taas toiset tehdään normaalipohjallisista liimaamalla niihin erilaisia kiiloja, joiden avulla jalkojen asentoa voidaan muuttaa. Olen itse tehnyt yhteistyötä usean vuoden ajan ortopediteknikoiden kanssa ja mielestäni muotoon valetut pohjalliset olivat hyvä vaihtoehto.

Siitä asti olen etsinyt vakiopohjallisia, jotka voisivat tukea jalan normaalia rakennetta ja siten vähentää ylikuormitusta ja vaivoja. Koska itse tarvitsen pohjallisia, niin minulla on henkilökohtaisia kokemuksia erilaisista tuotteista.

Nyt olen löytänyt pohjallisvalikoiman, joka täyttää minun omat vaatimukseni. Siksi voin lämpimästi suositella NovaPedin Sport ja Business malleja. NovaPedit valmistaa saksalainen Schein ja ne ovat erinomaisia ortopedisia pohjallisia, joita voi käyttää sekä urheilujalkineissa että kävely- ja juhlakengissä. Business pohjalliset löytyvät naisten ja miesten malleina. Pohjallisia voi helposti muotoilla saksilla, jotta se sopisi mahdollisimman hyvin kengän sisälle. Jos pohjallinen tuntuu epämukavalta omaan jalkaan, niin sitä voi lämmittää esim. hiustenkuivaajalla ja täten itse vaikuttaa pohjallisen muotoon.

Jalat ovat, kuten sanottu, monimutkaiset ja erittäin tärkeä osa meidän kehoamme. On olemassa lukematon määrä asiantuntijoita ja teorioita koskien jalkojen toimintaa. Olen tässä artikkelissani ainoastaan hipaissut niitä kohtia, jotka kliinisen kokemukseni perusteella ovat mielestäni tärkeitä käytännössä. Paljon muutakin voisi sanoa, mutta tämä saa riittää tällä kertaa.

Kuvamateriaali: Skador inom idrotten (Peterson, Rehnström) ja Alaraajojen rakenne, toiminta ja kävelykoulu ( Ahonen, Sandström, Laukkanen…)

David Strömbäck
naprapaatti
CEO / Napra-Rehab

 

Ortopediset tukipohjalliset