Mina fötter är svullna – kan det vara frågan om hjärtsvikt?

Den största orsaken till svullna fötter är ändå att man stått eller gått för länge.

I mitt jobb träffar jag dagligen människor som har mer eller mindre svullna fötter. De flesta av dem har ändå inte hjärtsvikt, utan den vanligaste orsaken till svullna fötter är långvarigt stående och gående. Andra orsaker kan till exempel vara åderbrock, störningar i lymfans verksamhet eller biverkningar av blodtrycksmediciner.

Frågan i rubriken är ändå befogad, för ibland när båda fötterna är svullna kan det faktiskt vara ett tecken på hjärtsvikt. Det här är något som unga människor sällan råkar ut för, men risken ökar med åldern. Andra symtom på hjärtsvikt förutom svullna fötter är bl.a. att man blir andfådd vid ansträngning, trötthet, hosta om natten och ett ökat behov av att kissa. Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom som kan botas med medicin och goda levnadsvanor. Sjukdomen kräver alltid läkarvård, så om du misstänker att du har en hjärtsjukdom lönar det sig absolut att boka tid hos läkare.

Oberoende av vad som orsakar svullnaden i fötterna så lönar det sig att försöka åtgärda den. Stödstrumpor hjälper och förebygger all slags svullnader i fötterna. Det är ändå ytterst viktigt att sätta sig in i hurdana strumpor som faktiskt kan vara till hjälp. Under de 26 år som jag jobbat med stöd- och kompressionsprodukter har jag provat, använt och testat många av de produkter som finns på marknaden. Jag kan därför bra förstå hur svårt det måste vara att välja rätt sorts strumpa för någon som aldrig förut har använt kompressionsstrumpor.

Tyvärr finns det en hel del felaktigt tillverkade produkter på marknaden. Många är intressant nog nöjda med en alltför stor och lös strumpa, eftersom den är så lätt att klä av och på och eftersom den inte spänner. Men tyvärr har en sådan strumpa ingen effekt, eftersom en bra stödstrumpa ska klämma åt – och den ska göra det på rätt ställe. Därför hjälper vi gärna till med vårt kunnande och vår erfarenhet när det gäller att välja ut rätt strumpa.

Här är några tips fört dig som ska köpa stödstrumpor:

  1. Strumpan ska kännas bra på foten
  2. Strumpan ska spänna åt vid vristen och spänningen ska avta mot knäet.
  3. Resoren får inte klämma åt för hårt.
  4. Att få på strumpan kräver teknik – en bra strumpa är ofta lite svår att få på.
  5. Utgångspunkten för att välja strumpa är omkretsen på vristen och vaden.
  6. Strumpan ska ge ett så hårt tryck att man behöver vänja sig vid det gradvis. Sätt på strumpan på morgonen och ha den på i några timmar. Dag för dag kan du ha den längre.

Med andra ord – oberoende av färg, trender eller mönster – välj din strumpa efter noggrant övervägande och se till att den verkligen fungerar.

Välkommen att shoppa stödstrumpor!

David
Naprapat, företagare