En god hållning påverkar din hälsa mer än du tror

Min mamma tjatade alltid på mig under uppväxten. ”Sträck på dig och gå inte så krokig ljöd budskapet!”
Jag förstod inte då att en krum hållning hade någon betydelse annat än att uppmaningen irriterade mig. När jag idag 45 år senare ser bilder från den tiden förstår jag att min hållning var allt annat än bra.

Under min uppväxt var jag mycket aktiv och jag höll på med olika sorters sporter vilket kanske hjälpte mig att inte drabbas av muskelbesvär i så stor utsträckning. På den tiden fanns heller inga datorer och smarttelefoner som gjorde oss passiva. Trots detta led jag av svår migrän under slutet av tonåren. Starka värktabletter var det som erbjöds och det fanns ingen tanke på att t.ex. hållning och muskelfunktion kunde ha något med migrän att göra. Det kanske fortfarande är så? Migrän är en sjukdom och kanske inte har med hållning att göra eller kan det finnas samband…?

När jag började studera till naprapat i mitten på -80 talet märkte jag att min migrän blev lindrigare. Studietiden och tempot omfattade många variabler som borde ha förvärrat migränen, men mina medicinintag kunde minskas. I naprapatstudierna ingår att man regelbundet behandlar och tränar olika behandlingstekniker på varandra och för min del hade det en positiv effekt på mina besvär.

Vad har detta med hållning att göra – jo naprapaten lösgör muskelspänningar genom att bl.a. behandla smålederna i nacke och rygg de sk. facettlederna med manipulation och mobilisering. Dessa facettleder belastas ofta fel, och blir inskränkta i sin funktion när hållningen inte är bra. Idag finns det många yrkesgrupper som jobbar inom området manuell medicin. Många patienter får hjälp av manuell behandling, men återfallsrisken är överhängande stor om man inte påverkar själva grundproblemet, som i många fall kan vara hållningsrelaterat.

När är hållningen dålig?

För att våra muskler och leder skall vara i balans och kunna röra sig normalt bör hållningen följa vissa riktlinjer.
Om man ser på en person från sidan är det idealiskt om man kan dra en rak lodrät linje som börjar vid örat och går ner mot framsidan av axeln, fortsätter genom höftleden och slutar i ankeln.

Ser man en person bakifrån skall det gå en lodrät linje som börjar mitt bak på huvudet och följer ryggraden rakt ner till sätesfåran och slutar mitt emellan vristerna. Denna linje bildar en ”mast”. Utgående från masten skall det sedan gå vågräta linjer genom axlarna, skrattgroparna i slutet på ryggen, sätesvecken och knävecken. ( Se bild ).

Allt som avviker från dessa riktlinjer bidrar till att kroppen försöker korrigera felställningarna genom att vissa muskler måste jobba mera än andra.

Om vi tittar på detta exempel. En krum rygg i bröstkorgen gör att huvudet hamnar framför lodlinjen vilket gör att nackens och skuldrornas muskler måste jobba hårdare för att dra bak huvudet till rätt läge. Dessa muskler blir ”trötta” och överansträngda p.g.a. detta ihållande arbete. Musklerna som finns på framsidan av halsen och bröstkorgen blir i sin tur kortare och kan inte töja ut sig vilket försvårar blodcirkulationen i dessa muskler + att korta muskler på framsidan gör hållningsfelet ännu större. Tittar man längre in i kroppen så påverkas även ryggraden genom att de ligament som stabiliserar kotpelaren töjs ut på baksidan och förkortas på framsidan vilket bidrar till rörelseinskränkningar och negativ påverkan på mellankotskivor och nerver.

Bröstkorgen påverkas även eftersom en krum hållning pressar ihop lungorna och gör att andningskapaciteten minskar. Korta muskler i bröstregionen och halsen försvårar även djupandning vilket gör att vi börjar ”toppandas” vilket i sin tur minskar syresättningen av blodet.

När kroppen anpassar sig till en felaktig hållning uppstår mer eller mindre kroniska överbelastningsproblem i musklerna. Eftersom musklerna inte kan arbeta i hela sitt omfång blir det även ett nedsatt näringsutbyte i muskelvävnaden. Det uppstår sk. Triggerpunkter i muskelbuken. En triggerpunkt är ett muskelområde som är ömt och när man trycker på området framkallar det smärtutstrålning till andra delar av kroppen.  T.ex. från nackens och skuldrornas muskler refererar ofta smärta till huvudet med bl.a. huvudvärk, yrsel och domningar. Dylika symptom ger alltid upphov till oro över eventuella neurologiska orsaker och föranleder många gånger helt onödiga besök hos specialsjukvården. Besvär som kunde åtgärdas med lite rådgivning, manuell behandling, träning och en korrigerande hållningsprodukt.

Kroppen anpassar sig

Vår kropp är finurligt skapad till att anpassa sig till olika arbeten och miljöer. När man ser en person kan vi nästan veta om det är en hockeyspelare eller en långdistanslöpare, brottare eller cyklist. Kroppen adapterar sig till den belastning vi åsamkar den. På samma sätt vänjer sig en elektriker med att arbeta uppåt med händerna och även titta upp i taket. Om man sätter en kontorsarbetare att utföra samma arbete som elektrikern blir det oftast jobbigt eftersom kontoristens muskelsystem är van att sitta och luta sig framåt medan elektrikerns kan vara att stå och böja sig mer och mindre bakåt.

Den belastning som vi digitala människor ger vår kropp allt från unga år är en framåtböjd position med huvudet oftast nerböjt över våra digitala skärmar. Som jag nämnde tidigare har en dylik ergonomi en hel del negativa hälsoeffekter. Därför är det ytterst viktigt att vi försöker rädda våra barn och även förbättra vår egen och andra vuxnas hälsa med att åtgärda problemet.

Vad kan vi göra?

Varje förändring vi lyckas åstadkomma är positiv. Genom att vänja kroppen med en bättre hållning och öka rörligheten i de rörelseriktningar som är inskränkta skapar vi en bra grund till förbättring. Genom att dessutom stärka musklerna kan vi förbättra både vår koordinationsförmåga och motverka överbelastning av vår ryggrad och leder.

Att träna muskelstyrka och koordination 2-3 gånger / vecka är enkelt att ordna. Webben är fylld av träningsråd och t.ex. via Selkäliitto kan man få bra tips. Det enda som gäller är självdisciplin och vilja. Det som däremot är mycket svårare är att anpassa vår hjärna till en bättre hållning de övriga av dygnets aktiva timmar.

Lyne UP, Lyne Fit och Lyne Pro

Det finns goda nyheter för dig som vill få en bättre hållning. Lyne produkterna är till för just dig som vill låta kroppen anpassas till en bättre hållning. De påminner din hjärna konstant om hur du står och hjälper till att korrigera hållningen när du inte kommer ihåg att du står, går eller sitter fel.

Det är fråga om en unik ny produkt som fungerar likt ett extra hudlager med integrerade sensorband som stimulerar dig till rätt hållning. En kvalitetsprodukt som du kan använda under din skjorta eller tröja. Den sitter tajt och skönt, ger en lätt kompression och rättar till dina hållningsfel, utan att medföra några begränsningar i dina rörelser. Du behöver inte tänka på hållningen – Lyne Up tänker för dig!

 

3 olika modeller:

Lyne produkterna är en fransk produkt från modestaden Paris. Finns i 3 olika modeller för olika ändamål:

  1. Lyne Up – för dig som vill korrigera din hållning.
  2. Lyne Fit – för att kunna träna effektivt och ändå behålla en god hållning
  3. Lyne Pro – för dig som jobbar och vill ha en väst som du tar på dig utanpå dina egna kläder.

Lyne hållningsprodukter är ett välkommet tillskott, som kommer att göra livet mycket bättre för många av oss. Terapeuter som jobbar med hållningsrelaterade besvär får även en ny behandlingsprodukt som kommer att förbättra behandlingsresultaten bestående.

Välkommen att Pröva Lyne Up, Lyne Fit och Lyne Pro! Du blir inte besviken!

(Texten är skriven av David Strömbäck (naprapat) och bilderna är hämtade från The Physiology of the Joints (Kapandji) samt Manual Medicine (Dvorak))

Produkter